Da li su Evropljani opsednuti kafom: Prošle godine svaki građanin popio pet kilograma

Proizvodnja kafe u Evropskoj uniji porasla je za 15 odsto u poslednjoj deceniji a svaki Evropljanin je 2023. godine konzumirao oko pet kilograma ovog napitka, objavio je Eurostat.
Da li su Evropljani opsednuti kafom: Prošle godine svaki građanin popio pet kilograma
Foto: Pixabay
Na vrhu liste proizvođača kafe na drevnom kontinentu našla se Italija, država koja je svetski poznata po najjačem espresu i kremastom kapućinu. S druge strane, prva po uvozu je Nemačka, prenosi Euronews Srbija.
 
Kada se saberu pržena, bezkofeinska i zamenska kafa, prošle godine je ukupna proizvodnja dostigla više od dva miliona tona u vrednosti od oko 13 milijardi evra, stoji u izveštaju Eurostat-a.
 
Od toga Italija proizvodi četvrtinu (25 odsto), Nemačka 22 odsto, a Francuska i Holandija po šest odsto. 
EU takođe uvozi oko 2,7 miliona tona kafe svake godine, u vrednosti od 10,6 milijardi evra. Od toga nemačka kupuje trećinu (33 odsto), zatim Italija 23 odsto, Belgija deset odsto, Španija devet odsto, a Francuska sedam odsto.
 
Kafa u Evropu većim delom stiže iz Brazila, ta južnoamerička država godišnje proda skoro 922.000 tona, što čini 32 odsto ukupnog uvoza koji stiže van Evropske unije.
 
Iz Vijetnama pristiže 24 odsto, a iz Ugande osam odsto. Svi ovi podaci, međutim, mogli bi da se promene od naredne godine.
Kafa - kultura koja krči šume
 
Novi zakon EU za koji se očekuje da će stupiti na snagu 2025. godine, mogao bi drastično da promeni ovu sliku, obavezujući proizvođače kafe da dokažu da njihov lanac snabdevanja ne uzrokuje krčenje šuma.
 
Prema podacima koje je objavila francuska vlada, kafa je kultura sa velikim potencijalom za krčenje šuma.
 
"Kao najveći svetski uvoznik kafe, Evropska unija je odgovorna za 44 odsto krčenja šuma vezanih za kafu", upozorava se u izveštaju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Da li biste probali pomfrit sa Nutelom?

Footy food ime je stranice koja na Fejsbuku ima 118.000 pratilaca, a na kojoj ljubitelji mahom fudbala i hrane iz celog sveta šalju fotografije onog što su kupili na stadionu dok gledaju utakmicu.

Pojeo 44 sendviča za deset minuta

Džesi Esper pobedio je na takmičenju gutača sendviča u Nju Džersiju, tako što ih je pojeo 44 za deset minuta, i time osvojio nagradu od 2.000 dolara.