Obeležava se dan testenine, simbola italijanske kuhinje
Širom planete danas se obeležava Svetski dan testenine, a Italija je neprikosnoveno na prvom mestu po proizvodnji, izvozu i konzumaciji paste, koja je simbol njene kulinarske tradicije.
Foto: Pixabay
Stanovnik Italije u proseku pojede 23,3 kilograma testenine godišnje. Slede Tunis, Venecuela i Grčka, piše Juronjuz.
Organizatori obeležavanje Svetskog dana testenina ove godine su za svetsku prestonicu testenine proglasili Filadelfiju, u američkoj saveznoj državi Pensilvaniji i u tom gradu će biti održane prigodne manifestacije i međunarodni kongres o pasti.
Filadelfiju, od 70-ih godina prošlog veka, odlikuje snažan uticaj italijanske kuhinje i različitih jela sa testeninama.
Italijanski restorani, uključujući i picerije i tratorije, prema podacima BoldData i dalje su najbrojniji u svetu.
Čitavih 471.045 italijanskih restorana širom sveta pokazuje da je italijanska kuhinja globalno najraširenija i najomiljenija.
Slede restorani sa američkom hranom, kojih ima 201.913 i azijska kuhinja, sa 110.330 ugostiteljskih objekata širom sveta.
Najviše restorana sa tradicionalnom italijanskom hranom je, naravno, u Italiji, 143.852, a vrlo malo zaostaju SAD sa 137.044 takvih objekata. Sledi Brazil sa 34.550 italijanskih restorana.
Značajan broj postoji i u Francuskoj i Nemačkoj, više od 29.000.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
"Chef" iz Novog Sada: Sok za jačanje imuniteta - brzo, jednostavno i zdravo
25.10.2024.•
1
Očekuje nas zima, a sa zimom dolaze i virusi pa je neophodno da ojačamo svoj imunitet, a ne postoji mnogo lakših i efikasnijih načina za to od svežeg, domaćeg soka.
Ipak će biti "Čvarkijade": Ukinuta vanredna situacija u Valjevu zbog afričke kuge svinja
22.10.2024.•
0
Štab za vanredne situacije grada Valjeva doneo je odluku da se ukine vanredna situacija, koja je uvedena sredinom leta zbog prisustva afričke kuge svinja.
Nemačka picerija prodavala picu sa kokainom
22.10.2024.•
4
Nesvakidašnja situacija otkrivena je u pizeriji u Diseldorfu gde je vlasnik prodavao kokain kao jedan od priloga.
Da li su Evropljani opsednuti kafom: Prošle godine svaki građanin popio pet kilograma
21.10.2024.•
0
Proizvodnja kafe u Evropskoj uniji porasla je za 15 odsto u poslednjoj deceniji a svaki Evropljanin je 2023. godine konzumirao oko pet kilograma ovog napitka, objavio je Eurostat.
SZO: Upakovana hrana i pića treba da imaju lako čitljive nutritivne informacije
20.10.2024.•
1
Upakovana hrana i piće treba da imaju lako čitljive nutritivne informacije na prednjoj strani proizvoda kako bi pomogli potrošačima da donesu zdraviji izbor.
Volite Nutelu? Ona u početku uopšte nije bila tečni namaz
20.10.2024.•
0
Retki su oni koji ne vole Nutelu, a tako je tako još od šezdesetih godina prošlog veka.
Taste Atlas ima listu najboljih jela Srbije: Na prvom mestu specijalitet iz Novog Pazara
20.10.2024.•
4
Popularni gastronomski portal "Taste Atlas" objavio je novu listu najboljih jela Srbije.
VIDEO Njoke u obliku bundeve postale hit na društvenim mrežama: Evo i detaljnog recepta
18.10.2024.•
1
Sezona bundeva je u punom jeku i sigurni smo da znate hrpu recepata s bundevama, od supa do raznih soseva i kolača. Ipak, da li ste već probali da napravite njoke od bundeve u obliku bundeve?
"Chef" Milica iz Novog Sada: Kako da pripremite vrhunsku turšiju
17.10.2024.•
2
"Chef" Milica Petrušić radila je po vrhunskim restoranima u Srbiji i Evropi, uključujući i one s čuvenim Mišelinovim zvezdicama, a sada za 021.rs predstavlja ukusne i zdrave recepte.
VIDEO Kikiriki puter, slanina i banane: Da li biste probali sendvič Elvisa Prislija?
16.10.2024.•
5
Muzička ikona 20. veka Elvis Prisli obožavao je sendvič sa kikiriki puterom, bananama i slaninom koji je u zavisnosti od količine hleba imao i do hiljadu kalorija.
Istraživanje: Većina građana Srbije veruje da je ono što jedu povezano sa njihovim raspoloženjem
13.10.2024.•
0
Većina građana Srbije (76 odsto) veruje da postoji veza njihovog raspoloženja i hrane koje jedu, dok sedam odsto smatra da takva veza ne postoji.
Veliki broj ljudi ima strah od isprobavanja nove hrane: Objašnjeno zašto
13.10.2024.•
1
Prema proceni kompanije Future Market Insights, svetsko tržište kulinarskog turizma će ove godine vredeti više od 1,1 bilion dolara.
"Chef" iz Novog Sada: Milica vam preporučuje energetske kuglice pune proteina
10.10.2024.•
1
"Chef" Milica Petrušić radila je po vrhunskim restoranima u Srbiji i Evropi, uključujući i one s čuvenim Mišelinovim zvezdicama, a sada za 021 predstavlja ukusne i zdrave recepte.
Poslastica koja se sprema za pet minuta i potrebna su četiri sastojka: Banana krofnice
09.10.2024.•
0
Banana krofnice su dobra ideja ako želite da probate neki novi recept.
Naučnici napravili "zlatnu" salatu: Rešava problem nedostatka jednog vitamina
08.10.2024.•
3
Španski genetičari petostruko povećali količinu vitamina A i konstruisali specijalnu "zlatnu" salatu koja je neophodna za funkcionisanje imunog sistema, vid, pravilan rast i razvoj.
Znate li od čega se prave žvakaće gume?
06.10.2024.•
0
Hteli mi to priznati ili ne - neki od nas konzumiraju hranu za koju zapravo ne znamo od čega je napravljena.
Udvostručen izvoz rakije u poslednjih pet godina
06.10.2024.•
0
U Srbiji ima oko 1.100 destilerija, neke od njih su u svetskom vrhu u proizvodnji rakije, a za proteklih pet godina vrednost izvoza tog alkoholnog pića više je nego udvostručen.
Napravili čokoladu koja sadrži svinjsku krv i čvarke
06.10.2024.•
1
Zotter, južnoštajerska porodična čokoladna manufaktura, izbacio je novu čokoladu, i to pomalo neobičnu, posvećenu - kolinju.
Lisabon proglašen za najbolju kulinarsku destinaciju u Evropi
06.10.2024.•
0
Grad Lisabon je prvi put osvojio nagradu za najbolju kulinarsku destinaciju u Evropi na dodeli Svetskih kulinarskih nagrada.
Topla čokolada za ušuškanu jesen
05.10.2024.•
2
Topla čokolada je jedan od omiljenih napitaka tokom hladnijeg perioda godine.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar