Obeležava se dan testenine, simbola italijanske kuhinje

Širom planete danas se obeležava Svetski dan testenine, a Italija je neprikosnoveno na prvom mestu po proizvodnji, izvozu i konzumaciji paste, koja je simbol njene kulinarske tradicije.
Obeležava se dan testenine, simbola italijanske kuhinje
Foto: Pixabay
Stanovnik Italije u proseku pojede 23,3 kilograma testenine godišnje. Slede Tunis, Venecuela i Grčka, piše Juronjuz.
 
Organizatori obeležavanje Svetskog dana testenina ove godine su za svetsku prestonicu testenine proglasili Filadelfiju, u američkoj saveznoj državi Pensilvaniji i u tom gradu će biti održane prigodne manifestacije i međunarodni kongres o pasti.
Filadelfiju, od 70-ih godina prošlog veka, odlikuje snažan uticaj italijanske kuhinje i različitih jela sa testeninama.
 
Italijanski restorani, uključujući i picerije i tratorije, prema podacima BoldData i dalje su najbrojniji u svetu.
Čitavih 471.045 italijanskih restorana širom sveta pokazuje da je italijanska kuhinja globalno najraširenija i najomiljenija.
 
Slede restorani sa američkom hranom, kojih ima 201.913 i azijska kuhinja, sa 110.330 ugostiteljskih objekata širom sveta.
 
Najviše restorana sa tradicionalnom italijanskom hranom je, naravno, u Italiji, 143.852, a vrlo malo zaostaju SAD sa 137.044 takvih objekata. Sledi Brazil sa 34.550 italijanskih restorana.
 
Značajan broj postoji i u Francuskoj i Nemačkoj, više od 29.000.  

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće