Da li ste probali hačapuri: Tradicionalni gruzijski hleb sa sirom

Hačapuri je tradicionalno gruzijsko jelo koje se sastoji od hleba punjenog sirom, a često uključuje i jaje i puter.
Da li ste probali hačapuri: Tradicionalni gruzijski hleb sa sirom
Foto: Pixabay
Najpoznatiji oblik je "adžarski hačapuri" (Acharuli Khachapuri), koji ima oblik čamca sa nadevom od sira u sredini, a pre služenja mu se doda jaje i komadić putera.
 
Jelo je poznato po bogatom, kremastom ukusu sira, a vrste sira koje se koriste variraju – najčešće se koristi gruzijski sir sulguni ili imeruli.

Osim adžarskog hačapurija, postoje i drugi oblici, kao što su imeruli hačapuri (okrugli hleb sa sirom unutra) i megruli hačapuri (sa sirom unutar i izvan hleba).

Pogledajte kako se pravi ovo tradicionalno jelo.

Sastojci za testo:
 
400 g brašna
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
1 kašičica suvog kvasca
200 ml tople vode
2 kašike maslinovog ulja
 
Foto: Pixabay
 
 
Za nadev:
 
300 g sira (najbolje kombinacija feta i mocarele ili sulguni)
100 g mladog sira
1 jaje za svaki hačapuri
2 kašike putera
 
Priprema testa:
 
Pomešajte toplu vodu, šećer i kvasac u posudi i ostavite 5-10 minuta.
Dodajte brašno, so i maslinovo ulje, pa zamesite glatko testo. Ako je testo previše lepljivo, dodajte još malo brašna.
Pokrijte testo i ostavite ga da naraste oko sat vremena, ili dok se ne udvostruči.
 
Priprema nadeva:
 
Izrendajte ili izmrvite sir i pomešajte sa mladim sirom dok ne dobijete kremastu smesu.
 
Oblikovanje hačapurija:
 
Zagrejte rernu na 220°C.
Podelite testo na dva dela (za dva khachapurija) i svaki deo razvucite u ovalni oblik.
Savijte ivice ka unutra kako biste oblikovali "čamac" i osigurali da nadev ne iscuri.
Ravnomerno rasporedite sirni nadev u sredini.
 
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 15 minuta, ili dok testo ne postane zlatno i sir se rastopi.
 
Izvadite hačapuri iz rerne i u sredinu svakog napravite malo udubljenje, pa pažljivo dodajte jedno jaje.
Vratite u rernu na još 2-3 minuta, dok belance blago ne očvrsne, ali žumance ostane tečno.
Kada izvadite hačapuri iz rerne, stavite po komadić putera preko nadeva.
 
Služenje:
 
Tradicionalno se jede tako što komadić hleba otkidate i umačete u rastopljeni sir i žumance.

Služi se toplo uz čašu jogurta, a može i jedna ljuta papričica - ako volite.

  • Novosadjanka

    15.11.2024 20:53
    Kazahstan
    To jelo u Kazahstanu, sa istim nazivom, pravi se slicno kao nasa gibanica.
  • /

    12.11.2024 22:29
    /
    gde je 'chef' danas?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće