Naučnici otkrili koja vrsta kafe se povezuje s rakom, a koja je najzdravija

Instant kafa najčešći je izbor kafopija u Evropi, ali stručnjaci upozoravaju da prekomerno konzumiranje takve kafe može povećati rizik od nekih vrsta raka.
Naučnici otkrili koja vrsta kafe se povezuje s rakom, a koja je najzdravija
Foto: Pixabay
Razlog je što instant kafa sadrži dvostruko više akrilamida od mlevene - hemijskog spoja koji nastaje pri kuvanju hrane, uključujući kafu, na visokim temperaturama.
 
Akrilamid je Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) proglasila "verovatnim karcinogenom", što znači da postoje dokazi kako ovo jedinjenje može uzrokovati rak kod ljudi. Laboratorijska istraživanja pokazala su da akrilamid u ishrani može izazvati rak pluća i reproduktivnih organa kod životinja, a naučnici se slažu da ima potencijal da uzrokuje rak i kod ljudi, navodi Agencija za standarde hrane (FSA).
Poljska studija iz 2013. godine, koja je analizirala 42 uzorka kafe, uključujući deset uzoraka instant kafe, otkrila je da instant kafa sadrži dvostruko više akrilamida nego sveže mlevena. 
 
Ipak, prema istraživačima s kanadskog Unvierziteta Mekgil, trebalo bi popiti oko deset šoljice instant kave dnevno da bi unos akrilamida postao zabrinjavajuć.
 
Iako instant kafa sadrži akrilamid, takođe ima i više antioksidansa nego mlevena kafa, što može zaštititi ćelije od oštećenja. Dr Pál Maurovič-Horvat, direktor medicinske dijagnostike na Univerzitetu "Semmelweis" u Budimpešti, kaže kako instant kafa sadrži melanoidin, antioksidans koji povećava raznolikost bakterija u crevima, što može pomoći u zaštiti od bolesti.
Filter kafa, koja se priprema prolaskom mlevene kafe i vruće vode kroz papirnati ili metalni filter, smatra se jednim od najzdravijih oblika kafe. Norveški istraživači proučavali su navike ispijanja kafe kod 500.000 ljudi tokom dve decenije i otkrili da četiri šoljice filter kavfe dnevno mogu smanjiti rizik od bolesti arterija, što je glavni uzrok srčanih udara.
 
Kafe na bazi espresa, poput kapućina i late, povezane su s dobrobitima za mozak, uključujući smanjeni rizik od Alchajmerove bolesti. Italijanska studija iz 2023. godine otkrila je da ekstrakti espresa smanjuju taloženje toksičnog proteina tau, jednog od ključnih faktora za razvoj demencije, kada se mešaju s uzorcima mozga u Petrijevim posudama.
 
Takođe je utvrđeno da kofein smanjuje taloženje amiloida i upalu i smrt ćelija u mozgu, što može smanjiti rizik od demencije. 
 
Međutim, prema Alchajmerovom društvu, ove tvrdnje su za sada potvrđene samo na miševima, a ne na ljudima, zbog čega veza još nije potpuno dokazana.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!

Teme

kafa
  • E super,

    23.11.2024 22:30
    kafu odavno više ne pijem,
    a dok sam je pio, pio sam samo filter ili hladnu nes.
  • Nikola

    22.11.2024 20:59
    Akrilamid
    Ljudi .. sve što se peče na više od 120 stepeni , a sadrži skrob stvara akrilamid .. torte, kolači, hleb, smoki. Što se duže peče na preko 120 stepeni , više stvara akrilamida. Pa vi vidite dal se više stvori kada se kafa peče 5 do 10 minuta ili kada se hleb peče pola sata . Ili kad se krompir ili pasulj kuva po 45 minuta. Sve u rerni što se peče se peče na višoj temperaturi (uglavnom 250c) nego kafa i duže.
  • Nina

    21.11.2024 13:59
    Nn
    Istrazivano na misevima

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće