U Apuliji, na peti Italije, jedno od omiljenih pića je espresino, nastao iz opsesije fantastičnom kombinacijom čokolade i kafe.
Espresino lako možete napraviti i kod kuće - tako što ćete na dno šolje staviti kakao, zatim sipati espreso, dodati vruću mlečnu penu i sve završiti kakaom. U mnogim italijanskim kafićima umesto kakaa dodaje se kašika Nutele.
Jedan od srodnika espresina je marokino - piće za koje se koriste isti sastojci, ali u espresinu kakao ide u šolju pre espresa. Marokino, koji je posebno popularan tokom zime, naći ćete u Rimu, baš kao i monačelu (malu časnu sestru), koja kombinuje espreso, kakao i šlag.
Prilikom pripreme espresina najvažnije je imati dobru kafu, kao i mašinu koja pravi dobar espreso. Mleko je takođe važno – trebalo bi da bude penušavo, ali ne previše.
U Torinu je popularan bicerin, piće koje kombinuje kafu, čokoladu i mlečnu penu ili šlag u tri neodoljiva sloja.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju -
LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar