Švajcarci sve bliži tome da iz delića zrna kakaa omoguće beskonačnu proizvodnju čokolade

Za mnoge je čokolada neizostavan deo praznika, ali i ostalih dana u godini. Međutim, uzgoj klasičnog kakaa ima gorke strane.
Švajcarci sve bliži tome da iz delića zrna kakaa omoguće beskonačnu proizvodnju čokolade
Foto: Pixabay
Shodno tome, jedna švajcarska startap kompanija radi na alternativi - proizvodnji praha kakaa u bioreaktoru.
 
Reč je o kompaniji "Food Brewer", čiji je sastav kakaa poslovna tajna. Ono što nije tajna jeste da se iz kostarikanskog kakaa izdvajaju ćelije koje u bioreaktoru ponovo narastu, odnosno dobija se prah kakaa iskoristiv za proizvodnju čokolade ili nekog namaza. Cilj Food Brewera je da se industrijalizuje ovakav način proizvodnje praha kakaa.
Prema rečima suosnivača spomenutog startupa Kristijana Šauba, ovaj proces se može koristiti za beskonačnu proizvodnju čokolade, i to samo iz delića zrna kakaa. Sa Šaubom, koji je inženjer, rade i oni koji su se bavili proizvodnjom piva jer je njihovo iskustvo itekako dobrodošlo. "Food Brewer" će se u doglednoj budućnosti posvetiti i uzgoju žita.
 
Međutim, pre toga žele da industrijalizuju proizvodnju praha kakaa u bioreaktoru. Kako bi uspeli u tome, testiraju zrna kakaa koja su posebno pogodna za poizvodni proces. Šaub smatra da će i uspeti u svom naumu. 
"Food Brewer" nije jedina kompanija koja se bavi proizvodnjom praha kakaa u bioreaktoru. Takve kompanije postoje i u drugim delovima Švajcarske, Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama.
 
Šaub očekuje da će prvi ovako proizveden prah kakaa biti dostupan na američkom tržištu. Uverava da se ovim ne ugrožavaju tradicionalni uzgajivači kakaa u Africi, Aziji i Latinskoj Americi. Poručio je da im je cilj da samo smanje jaz između ponude i potražnje, piše tagesschau.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
  • vitamin

    31.12.2024 10:01
    Startap koji je nekog prevario da plati visegodisnje zamlacivanje...

    Zasto nemamo vestacku kafu? Zato sto se smatra da aromu kafe cini vise od 1000 jedinjenja. I ne sintetisu se sva u zrnu, taman posla - sva ta biohemija je toliko komplikovana da otprilike treba imati celo, funkcionalno drvo kafe u uslovima identicnim prirodnim da bi se dobila "vestacka". Koja onda i nije vestacka.

    Kakao i kafa su jako slicni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Espresino - kafa u kombinaciji sa čokoladom

Ukoliko ste ljubitelj kafe, onda ste možda u poslednje vreme čuli za sve popularniji espresino - kafu sa čokoladom koja se pije širom Italije, a najbolja je u Rimu, Torinu i na samom jugu ove zemlje.