Naučnici utvrdili u koje doba dana je najbolje piti kafu
Jutarnje ispijanje kafe moglo bi imati više zdravstvenih koristi od konzumacije napitka tokom dana, prema novom istraživanju, prenosi nemačka agencija dpa.
Foto: Pixabay
Istraživači su hteli da vide da li doba dana u kom ljudi ispijaju kafu utiče na njihovo zdravlje. Proučavali su više od 40.000 odraslih osoba u Sjedinjenim Američkim Državama u sklopu dugoročnih studija koje se bave zdravljem, ishranom i životnim stilom.
Otkrili su dva različita uzorka ispijanja kafe: oni koji kafu piju prepodne i oni koji je piju tokom celog dana. Više od trećine (36 odsto) učesnika kafu je ispijalo ujutro, a 14 odsto njih tokom celog dana.
Tim istraživača predvođen stručnjacima sa Univerziteta Tulejn u SAD-u posmatrao je učesnike gotovo deset godina. Tokom daljeg praćenja, umrlo je 4.295 učesnika. Uzevši u obzir različite faktore, istraživači su ustanovili da su osobe koje su kafu pile ujutro imale 16 odsto manje šanse da umru od onih koji kafu nisu pili uopšte. Takođe, imale su 31 odsto manje šanse da umru od srčane bolesti.
Za osobe koje su tokom celog dana pile kafu nije bilo smanjenja rizika u poređenju s onima koji nisu pili kafu.
"Ispijanje kafe ujutro možda je snažnije povezano s nižim rizikom od smrtnosti nego ispijanje kafe kasnije tokom dana", napisali su istraživači u časopisu "European Heart Journal".
Glavni autor studije, Lu Kvi sa Univerziteta Tulejn, rekao je: "Dosadašnje istraživanje upućuje na to da ispijanje kafe ne povećava rizik od bolesti srca i krvnih sudova, a čini se i da smanjuje rizik od nekih hroničnih bolesti poput dijabetesa tipa 2."
"Naši nalazi upućuju na to da nije važno samo pijete li kafu i koliko, već i doba dana kada je pijete. Po pravilu, ne dajemo savete o tajmingu u našim preporukama za dijetu, ali možda bi to trebalo da razmotrimo u budućnosti", rekao je Kvi.
Naglasio je da ovo istraživanje ne otkriva zašto ispijanje kafe smanjuje rizik od smrti usled kardiovaskularnih bolesti.
"Moguće objašnjenje jeste da bi konzumacija kafe poslepodne mogla poremetiti cirkadijani ritam i nivoe hormona poput melatonina. To dovodi do promena u kardiovaskularnim faktorima rizika, poput upala i krvnog pritiska", zaključio je Kvi.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Kuvano vino: Kako ga napraviti i koja vina izbegavati?
07.01.2025.•
0
Praznični dani idealni su za zimske đakonije i napitke kao što je kuvano vino.
Vino više nije omiljeno među Francuzima - preferiraju pivo
07.01.2025.•
1
Potrošnja vina u Francuskoj sve više opada, a popularnost piva ubrzano raste.
Kako da sami napravite Ferero Roše kuglice - ovo je recept
07.01.2025.•
2
Jedan od najpoznatijih slatkiša na svetu definitivno su Ferero kuglice, poznate po svojoj teksturi i bogatom ukusu lešnika i čokolade.
Evo koliko dugo ruska salata može stajati u frižideru
07.01.2025.•
5
Ruska salata se priprema od povrća, majoneza, salame i jaja, što je čini vrlo osetljivom na kvarenje.
Crno vino - da li je zapravo toliko zdravo kao što se misli?
06.01.2025.•
1
Crno vino, kao jedna od osnovnih namirnica koje stručnjaci preporučuju kada je u pitanju zdrava mediteranska ishrana, moglo bi da ostane prošlost.
Posna trpeza za Badnji dan: Ovo je šest ukusnih predloga
05.01.2025.•
1
Donosimo vam recepte za šest posnih jela koja možete poslužiti ukućanima i gostima na Badnji dan.
Nastavnica srpskog iz Aleksinca svojim tortama pobeđuje na takmičenjima širom zemlje
05.01.2025.•
0
Profesorka srpskog jezika iz Aleksinca Branka Videnović poznata je i po svojim tortama.
Kokos štanglice sa četiri sastojka: Evo kako da napravite ukusan i zdrav desert
03.01.2025.•
1
Ako volite slatkiše, ali istovremeno se želite i da se zdravije hranite, svakako bi trebalo da isprobate jednostavni desert od kokosa.
Objavljena lista od 100 najnezdravijih namirnica: U vrhu je grickalica koju mnogi često jedu
30.12.2024.•
5
Magazin Eat This, Not That kreirao je listu najnezdravijih namirnica na svetu koja uključuje brojne grickalice koje rado konzumiramo, a uz to su i objasnili zašto ih treba izbegavati.
Hleb (kao i sva druga hrana) može uticati na kvalitet vašeg sna
29.12.2024.•
0
Ukoliko se mučite sa snom - ishrana može biti ključna kako biste rešili ovaj problem, a u tome vam može pomoći redovno konzumiranje hleba od kiselog testa.
Švajcarci sve bliži tome da iz delića zrna kakaa omoguće beskonačnu proizvodnju čokolade
29.12.2024.•
1
Za mnoge je čokolada neizostavan deo praznika, ali i ostalih dana u godini. Međutim, uzgoj klasičnog kakaa ima gorke strane.
Kada je najbolje da se koristi meko, a kada oštro brašno?
29.12.2024.•
1
Podela brašna na meko i oštro možda nam je i najpoznatija od svih. Ta mala podela govori nam o tome na koji se način brašno samlelo u proizvodnji i ključna je kako bi nam recepti uspeli.
Ovaj začin može da pomogne u smanjenju stresa
28.12.2024.•
0
Upravljanje stresom je važno za mentalno i fizičko zdravlje, ali nije uvek lako.
Zaštićen brend leskovačke ljutenice: Neka se spremi i leskovačka mućkalica
25.12.2024.•
0
Tradicionalna zimnica koja je mešavina ljute paprike i paradajza, poznatija kao ljutenica, zaštićena je i registrovana u evidenciji Svetske organizacije za intelektualnu svojinu, preneo je RTS.
Pogledajte koje kombinacije sa kafom treba izbegavati: Alkohol i kafa nisu dobar spoj
25.12.2024.•
0
Kafa je omiljeni napitak mnogih ljudi, a za mnoge je nezamisliv dan bez nje.
Napravite domaće fritule: Recept za savršeno meke i mirisne novogodišnje grickalice
24.12.2024.•
0
Fritule su tradicionalna poslastica poreklom sa jadranske obale, poznata po svojoj jednostavnosti i neodoljivom ukusu.
Poslastičar napravio božićni kolač sa zlatnom folijom i Svarovski kristalima - kilogram 900 evra
24.12.2024.•
1
Poslastičar iz Pijemonta Dario Hartvig napravio je panetone sa Svarovski kristalima za božićne praznike.
Niste sigurni da li je ulje dovoljno zagrejano za prženje: Isprobajte trik sa čačkalicom
23.12.2024.•
0
Prženje hrane, bilo da ste iskusni ili kuvar početnik, ponekad može da postane pravi izazov.
Espresino - kafa u kombinaciji sa čokoladom
22.12.2024.•
0
Ukoliko ste ljubitelj kafe, onda ste možda u poslednje vreme čuli za sve popularniji espresino - kafu sa čokoladom koja se pije širom Italije, a najbolja je u Rimu, Torinu i na samom jugu ove zemlje.
Samo jedan sastojak je dovoljan za bolji ukus i teksturu kuvanog krompira
22.12.2024.•
1
Krompir je neizostavan sastojak u gotovo svakoj kuhinji. Bez obzira na to pripremate li pire, pečeni ili prženi krompir, postoje trikovi koji vam mogu pomoći da postignete bolje rezultate.
Komentari 3
W
Svakako zanimljivo
Презиме
Дај један дупли еспресо са топлим млеком са стране док покушавам да разумем препоруке студије која је трајала деценију и обухватала хиљаде учесника од којих је преко 4 хиљаде умрло. Па, изгледа је резултат нула зарез ништа. Пијем ја кафу како пијем а вама леп дан желим!
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar