Fizičari razvili savršen recept za poznato italijansko jelo s testeninom

Mali tim fizičara sa Instituta Maks Plank, zajedno s kolegom sa Univerziteta u Barseloni i još jednim s austrijskog Instituta za nauke i tehnologiju, razvio je "nepogrešiv" recept za cacio e pepe.
Fizičari razvili savršen recept za poznato italijansko jelo s testeninom
Foto: Screenshot (Youtube/NOT ANOTHER COOKING SHOW)
Kroz svoje istraživanje (koje je objavljeno OVDE), hteli su da otkriju koji to faktori mogu dovesti do nepoželjne "mozzarella faze" pri izradi jela i kako to izbeći.
 
Cacio e pepe poznato je italijansko jelo od testenine koje ima samo tri sastojka - testeninu, pekorino sir i crni biber. Tu je i četvrti sastojak, voda, a ovo se jelo gotovo uvek radi sa špagetama.
Kako napraviti savršen cacio e pepe?
 
Pravljenje cacio e pepea trebalo bi da bude jednostavno. Prvo se skuva testenina, izvadi se iz vode, zatim joj se dodaje rendani sir, malo vode od kuvanja i crni biber.
Problem je pronaći pravu kombinaciju tople vode (s pravom količinom ostatka skroba) i sira. Ako se ne napravi kako treba, razvija se vurda (koju tim opisuje kao "mozzarella fazu"), što uništava dobijeni proizvod.
 
Kako bi došli do savršenog recepta, istraživački tim pokušao je da doda različite količine sira u uvek istu količinu vode i testenine na konstantnoj temperaturi. Dok su to radili, fotografisali su konačne rezultate, što im je omogućilo da naprave neku vrstu faznog dijagrama koji prikazuje šta se događa s umakom dok se menjaju uslovi.
 
Otkrili su da postoji jasna veza između temperature i količine proteina iz sira u vodi i zaključili su da to znači da je količina skroba iz testenine ključni faktor koji pokreće razvoj vurde, odnosno ako ima premalo skroba, veća je verovatnoća da će se razviti vurda. 
 
Rešenje je, otkrili su, dodavanje malo kukuruznog skroba u jelo. To je skoro uvek sprečilo razvoj mocarela faze. 
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

I jaja se mogu zamrznuti - evo kako

Mnogi biraju jaja za doručak ili neki drugi hranjivi obrok u danu, a znamo da ih u frižideru možemo držati i nekoliko nedelja. Međutim, da li ste znali da se jaja mogu zamrznuti?