
Naučnici utvrdili kako napraviti savršeno kuvana jaja - metoda zahteva strpljenje
Naučnici su otkrili savršen način da se skuva jaje. Ono što iznenađuje je činjenica da je za to potrebno pola sata.

Foto: Pixabay
Jedna od nespornih životnih činjenica je da je veoma teško skuvati savršeno meko kuvano jaje. Često budemo frustrirani kada, nakon što razbijemo ljusku otkrijemo da je žumance suvo i mrvljivo, ili još gore, ljigavo belance.
Problem je u tome što se žumance i belance kuvaju na dve različite temperature. Žumancetu je potrebna temperatura od samo 65 stepeni Celzijusa za kuvanje, dok je belancima potrebno malo više toplote - oko 85 stepeni, piše RTS.
Konvencionalne metode kuvanja jaja, dakle, predstavljaju kompromis između te dve naizgled nespojive istine. Skuvajte jaje na 100 stepeni Celzijusa i belance će ubrzo postati mekano i taman kako treba. Žumance će, međutim, biti potpuno stegnuto - što je u redu ako ste želeli tvrdo kuvano jaje, ali razočaravajuće ako tražite meko, tečno žumance.
Međutim, istraživači su sada otkrili savršenu metodu za kuvanje jaja. Štaviše, pokazali su da jaje ne samo što je ukusnije, već je i nutritivno bolje.
U svom novom radu istraživači predvođeni Pelegrinom Mustoom, naučnikom koji radi u italijanskom Nacionalnom istraživačkom savetu u Pocuoliju, prvo su simulirali proces kuvanja jaja koristeći računarsku dinamiku fluida (CFD). U pitanju je metodologija korišćenja računara za predviđanje kako tečnosti i gasovi teku na osnovu fizičkih zakona koji njima upravljaju, kao što su očuvanje mase, impulsa i energije.
Simulacije su predložile novu metodu - koja će verovatno biti potpuno nepoznata većini kuvara i kuvara amatera - koja bi mogla da dâ superiorne rezultate. Pristup, koji autori nazivaju periodičnim kuvanjem, uključuje naizmenično kuvanje jaja u posudi sa ključalom vodom na 100C i stavljanje u mlaku posudu na 30C.
Da bi se postigli najbolji rezultati, jaje se mora prebacivati između dve temperature svaka dva minuta u ukupnom trajanju od 32 minuta, tako da verovatno nije baš najpraktičnije za jutarnju rutinu.
Međutim, ako ste voljni da se potrudite, bićete višestruko nagrađeni. Kada su naučnici isprobali novu metodu u stvarnom životu, dobijeno jaje je bilo izuzetno. Istraživači su potvrdili ovu superiornost analizirajući teksturu, senzorne kvalitete i hemijsku strukturu njihovog savršeno kuvanog jajeta pomoću nuklearne magnetne rezonance i masene spektrometrije visoke rezolucije.
Rezultati su pokazali da periodično kuvana jaja imaju meko žumance. Međutim, beli albumin nije bio tečan i nekuvan, već je imao konzistenciju bližu onoj kod tradicionalno meko kuvanog jajeta.
Prema autorima rada, to je verovatno zato što, dok su se temperature u periodično kuvanom belancetu kretale između 35 i 100 stepeni tokom kuvanja, žumance je tokom kuvanja ostalo na konstantnoj temperaturi od 67 stepeni.
Ono što je još zanimljivije, hemijska analiza je otkrila da žumance povremeno kuvanih jaja sadrži više polifenola, grupu mikronutrijenata koji se uglavnom nalaze u biljkama, a koji se preporučuju zbog svojih zdravstvenih koristi, nego jaja kuvana drugim metodama.
Ova klasa jedinjenja je poznata po svojim antioksidativnim i antiinflamatornim svojstvima. Biljke ih prave kao odbranu od stresnih uslova okoline kao što su UV zračenje, suše ili od insekata.
Međutim, istraživanja sve više pokazuju da mogu koristiti i ljudima. Na primer, epidemiološke studije ukazuju da je visok unos polifenola u ishrani povezan sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, specifičnih oblika raka i neurodegenerativnih bolesti.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Najbolji načini za bezbedno odmrzavanje mesa
12.03.2025.•
0
Odmrzavanje mesa je svakodnevna radnja u kuhinji, ali način na koji to radimo može imati veliki uticaj na sigurnost hrane i kvalitet obroka.
Domaće tortilje koje možete jesti i tokom posta: Ovo je recept
11.03.2025.•
0
Tortilje su ukusno tanko pecivo koje se može filovati na razne načine i biti savršen brz obrok u bilo koje doba dana.
Kafić u Engleskoj zbog Trampa preimenovao kafu amerikano u "ukraino"
06.03.2025.•
4
Vlasnica kafića u Engleskoj preimenovala je popularnu amerikano kafu u "ukraino" u znak protesta zbog, kako je rekla, zloupotrebe predsednika Vladimira Zelenskog tokom njegove posete Beloj kući.
Moguća nestašica kafe u svetu: Ova sorta bi mogla da postane jedna od glavnih
04.03.2025.•
3
"Liberijska kafa", tip kafe iz Južnog Sudana, mogla bi da postane jedna od najzastupljenijih jer se u Brazilu, najvećem svetskom proizvođaču, očekuje da će zbog suše, berba opasti za 12 odsto.
VIDEO Svetski dan palačinki: Ovo je recept za "zebra" palačinke
04.03.2025.•
0
Danas je Svetski dan palačinki.
Zbog čega je dobro koristiti maslinovo ulje
01.03.2025.•
0
Maslinovo ulje je hranjiva namirnica i nezaobilazan deo mediteranske ishrane sa brojnim zdravstvenim benefitima.
Ideja za ručak: Musaka od kelja i slanine
01.03.2025.•
0
Ove subote donosimo vam novu ideju za lagan i lep ručak za celu porodicu.
Napravite domaće tortilje - mnogo ukusnije od kupovnih, a lake za pripremu
23.02.2025.•
2
Domaće tortilje su mnogo ukusnija varijanta od onih kupovnih. Zato, ukoliko niste ljubitelji gotovih tortilja iz marketa, svakako isprobajte ovaj recept.
VIDEO: Zašto je slovo "N" u logotipu Nutele crno, a ostatak crven?
23.02.2025.•
0
Ranije ovog meseca potvrđeno je da je tvorac Nutele Frančesko Rivela preminuo u 97. godini.
VIDEO: Čokoladni kolač koji ima jedan neobičan sastojak - kiseli kupus
23.02.2025.•
2
Iako na prvi pogled možda deluje kao nespojiva kombinacija, čokoladni kolač s kiselim kupusom postao je pravi hit među ljubiteljima neobičnih poslastica.
Da li jedete i bele niti banane? Evo čemu služe i koliko su zdrave
23.02.2025.•
0
Bele niti banana su bogate vlaknima, koja pomažu u regulisanju varenja i održavaju osećaj sitosti.
Ovo su najčešće greške kada se kuva testenina
23.02.2025.•
0
Kada je reč o pripremi jednostavnih jela od nekoliko sastojaka - poput onih s testeninom - svaki detalj je važan, posebno način na koji ih kuvate.
VIDEO Fermentisano meso ajkule, oplođeno jaje patke: Pet najbizarnijih popularnih jela
23.02.2025.•
1
Svet je pun neverovatnih i često neobičnih jela koja izazivaju različite reakcije - od oduševljenja i čuđenja pa sve do straha.
Ulje ili svinjska mast: Evo šta je bolje za prženje ili pohovanje
16.02.2025.•
7
Prženje namirnica svakodnevna je radnja o kojoj ne razmišljamo previše. Većina nas kod kuće ima nekoliko opcija za to - suncokretovo ulje, maslinovo ulje, svinjsku mast ili još pokoju opciju.
Da li boja ljuske jajeta utiče na nutritivnu vrednost i ukus?
16.02.2025.•
0
Mnogo je informacija koje se mogu pronaći na etiketama kutija za jaja, ali retko kad postoji objašnjenje zašto su neka jaja smeđe, bele ili neke druge boje.
Za najbolji pomfrit važna su dva koraka u pripremi
16.02.2025.•
3
Krompir je jedna od često korišćenih namirnica jer se može pripremiti na razne načine, a jedan od omiljenih je upravo pomfrit.
Uhapšena jer je gnječila pecivo u prodavnici i nije ga kupila
16.02.2025.•
5
Žena iz Japana uhapšena je zbog navodnog gnječenja peciva u prodavnici koje na kraju nije ni kupila.
EU dozvolila upotrebu brašna od crva: Postoje li zdravstveni rizici?
16.02.2025.•
2
EU je prvi put odobrila upotrebu brašna od larve crva brašnara.
A već su cene skočile: Očekuje se poskupljenje čokolade u susret Danu zaljubljenih
12.02.2025.•
2
Očekuje se da oko predstojećeg Dana zaljubljenih cene čokoladnih poslastica porastu za oko 10 do 20 odsto u odnosu na prošlu godinu.
Taste Atlas odabrao 10 najboljih pilećih supa na svetu: Na četvrtom mestu i bela čorba iz Srbije
10.02.2025.•
5
Poznati gastro portal Taste Atlas sačinio je istu najboljh pilećih supa na svetu, a na spisku se našla jedna supa iz srpske kuhinje.
Američki uvoznici prave zalihe italijanskog vina u strahu od Trampovih carina
09.02.2025.•
0
Američki uvoznici prave zalihe italijanskog vina proseko u strahu od mogućih carina Donalda Trampa, pokazuju podaci iz vinske industrije.
Komentari 1
Veljko
Sad se ovaj 'jajolog' tu trpa i hoce da se proslavi na tudjem radu.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar