Ulje ili svinjska mast: Evo šta je bolje za prženje ili pohovanje

Prženje namirnica svakodnevna je radnja o kojoj ne razmišljamo previše. Većina nas kod kuće ima nekoliko opcija za to - suncokretovo ulje, maslinovo ulje, svinjsku mast ili još pokoju opciju.
Ulje ili svinjska mast: Evo šta je bolje za prženje ili pohovanje
Foto: Pixabay
Ipak, nisu sve masnoće dobre za sve što na njima pripremamo i na ne bi stvari trebalo da pripazimo.
 
1. Dinstanje (lagano prženje na nižoj temperaturi, do 150-160 stepeni)
 
Najbolji izbor je maslinovo ulje (ekstradevičansko) - zdravo je, bogato antioksidansima i daje dobar ukus jelu. Maslac je dobar izbor za dinstanje povrća, ali se lako pregeva i tamni. Svinjska mast dobra je za dinstanje mesa i generalno za tradicionalna jela kojima će dati bogatiju i težu aromu, dok je kokosovo ulje pogodno za azijska i egzotična jela. Izbegavajte jako rafinisana ulja jer nisu potrebna za niske temperature.
2. Klasično prženje (srednje visoka temperatura, 160-190 stepeni)
 
Najbolji izbor je maslinovo ulje (rafinisano) - bolje podnosi temperaturu od ekstradevičanskog. Suncokretovo ulje je stabilno, neutralnog ukusa. Svinjska mast dobra je za prženje mesa i povrća i daje bogat ukus jelu. Maslac u kombinaciji s uljem sprečava brzo izgaranje, kokosovo ulje otporno je na oksidaciju, pa je dobro za slatka i azijska jela, dok je gi (pročišćeni maslac) odličan za prženje jer ne izgara brzo poput maslaca. Izbegavajte ekstradevičansko maslinovo ulje - nije dobro za jako prženje jer tako gubi svoja svojstva, prenosi Index.hr.
3. Pohovanje i duboko prženje (visoke temperature, 180-220 stepeni)
 
Najbolji izbor za pohovanje je klasično suncokretovo ulje koje je neutralnog ukusa i podnosi visoke temperature. Pohovati možete i u  ulju kikirikija, koje je otporno na oksidaciju i često se koristi za prženje. Sojino ulje takođe je stabilno i često korišćeno u industriji hrane. Gi je odličan za pohovanje jer dobro podnosi visoke temperature, dok svinjska mast može dati dobar ukus, ali brzo potamni, tako da je koristite u manjoj količini.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
  • Slovenac

    22.02.2025 15:57
    Samo
    maslinjak. Svinja je po DNK zapisu 98% ista coveku. Ako jedes svinju, to je skoro kao da ste ljudozder.
  • Robot

    21.02.2025 17:07
    ma daj bre
    Šta je? Opala prodaja ulja?
    Pa udaramo malo po propagandi?
  • Deks

    21.02.2025 14:53
    Treba izbegavati prženje ili pohovanje. Nema neprijatnijeg mirisa od mirisa prženja u kuhinji. Ukoliko to baš jako želite, koristite stabilne masnoće poput masti ili maslaca. Biljna ulja treba izbegavati za te svrhe jer prilikom prženja stvaraju štetna jedinjenja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Zdravo, a ukusno: Domaće Snikers čokoladice

Ako osećate želju za nečim slatkim, a vodite računa o zdravlju i liniji, preporučujemo da probate domaće Snikers čokoladice savršenog ukusa, koje lako možete sami napraviti.