Ulje ili svinjska mast: Evo šta je bolje za prženje ili pohovanje

Prženje namirnica svakodnevna je radnja o kojoj ne razmišljamo previše. Većina nas kod kuće ima nekoliko opcija za to - suncokretovo ulje, maslinovo ulje, svinjsku mast ili još pokoju opciju.
Ulje ili svinjska mast: Evo šta je bolje za prženje ili pohovanje
Foto: Pixabay
Ipak, nisu sve masnoće dobre za sve što na njima pripremamo i na ne bi stvari trebalo da pripazimo.
 
1. Dinstanje (lagano prženje na nižoj temperaturi, do 150-160 stepeni)
 
Najbolji izbor je maslinovo ulje (ekstradevičansko) - zdravo je, bogato antioksidansima i daje dobar ukus jelu. Maslac je dobar izbor za dinstanje povrća, ali se lako pregeva i tamni. Svinjska mast dobra je za dinstanje mesa i generalno za tradicionalna jela kojima će dati bogatiju i težu aromu, dok je kokosovo ulje pogodno za azijska i egzotična jela. Izbegavajte jako rafinisana ulja jer nisu potrebna za niske temperature.
2. Klasično prženje (srednje visoka temperatura, 160-190 stepeni)
 
Najbolji izbor je maslinovo ulje (rafinisano) - bolje podnosi temperaturu od ekstradevičanskog. Suncokretovo ulje je stabilno, neutralnog ukusa. Svinjska mast dobra je za prženje mesa i povrća i daje bogat ukus jelu. Maslac u kombinaciji s uljem sprečava brzo izgaranje, kokosovo ulje otporno je na oksidaciju, pa je dobro za slatka i azijska jela, dok je gi (pročišćeni maslac) odličan za prženje jer ne izgara brzo poput maslaca. Izbegavajte ekstradevičansko maslinovo ulje - nije dobro za jako prženje jer tako gubi svoja svojstva, prenosi Index.hr.
3. Pohovanje i duboko prženje (visoke temperature, 180-220 stepeni)
 
Najbolji izbor za pohovanje je klasično suncokretovo ulje koje je neutralnog ukusa i podnosi visoke temperature. Pohovati možete i u  ulju kikirikija, koje je otporno na oksidaciju i često se koristi za prženje. Sojino ulje takođe je stabilno i često korišćeno u industriji hrane. Gi je odličan za pohovanje jer dobro podnosi visoke temperature, dok svinjska mast može dati dobar ukus, ali brzo potamni, tako da je koristite u manjoj količini.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
  • Žmara

    20.02.2025 15:59
    Šef
    Kakvo ulje kakva mast. Samo puter.
  • Lucifer

    18.02.2025 19:55
    Samo mas' ništa ulje!
  • w/e

    16.02.2025 23:45
    cool
    Kada ga ne koristite za jelo, suncokretovo ulje ili ono od repice mozete da koristite kao biodizel i da se na njega vozite u starijim automobilima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće