
Ovo su najčešće greške kada se kuva testenina
Kada je reč o pripremi jednostavnih jela od nekoliko sastojaka - poput onih s testeninom - svaki detalj je važan, posebno način na koji ih kuvate.

Foto: Pixabay
Najvećom greškom se smatra kombinacija dobrog sosa i prekuvane testenine - što se lako može dogoditi. Prema Italijanima, testenina treba da bude kuvana al dente - gde je svaki komad mekan, ali i dalje dovoljno "žvakast". Kako kažu, upravo je to ono što poboljšava ukus testenine.
Tim novinara sajta Marte Stjuart razgovarao je s kuvarom i instruktorom kuvanja o ovoj temi - kako izbeći prekuvavanje testenine i koji je najsigurniji način za pripremu savršene al dente testenine.
To je italijanski izraz koji bukvalno znači "na zub". U kontekstu kuvanja opisuje hranu koja je skuvana dok ne postane mekana, ali je još blago čvrsta i žvakasta kad se zagrize. Kuvanje al dente znači da ste postigli savršen nivo kuvanja - između sirovog i premekanog. Ovaj se izraz najčešće koristi za testeninu, ali se može primeniti i za pirinač, druge žitarice ili povrće.
Evo zašto testeninu ne bi trebalo prekuvavati. Kuvanje testenine al dente ne donosi samo bolju teksturu već pomaže testenini da zadrži oblik i bolje upija umake.
"Kada se testenina prekuva, skrob se u potpunosti razgrađuje, što rezultira mekanom i gnjecavom testeninom. Tekstura, ukus, nutritivna vrednost i izgled značajno se menjaju", objašnjava Majkl Handal, kuvar na Institutu za kulinarsko obrazovanje u Njujorku, prenosi Index.hr.
Handal dodaje da testenina skuvana al dente ima niži glikemijski indeks od prekuvane testenine, što pomaže u sprečavanju naglih skokova šećera u krvi. Osim toga, jedenje al dente testenine poboljšava varenje, pruža više hranjivih materija i može doprineti ranijem osećaju sitosti tokom obroka.
Bez obzira na veličinu ili oblik testenine, svežu ili suvu, ovi osnovni koraci ključni su za savršeno al dente kuvanje:
- Koristite veliki lonac s kipućom vodom. Standardni lonac od osam litara idealan je čak i za manju količinu testenine. To osigurava da testenina ima dovoljno prostora za ravnomerno kuvanje.
- Dobro posolite vodu. Handal preporučuje da voda bude posoljena do granice kada bi se mogla smatrati preslanom. Preporučuje da probate kašičicu vode kako biste bili sigurni da je dovoljno začinjena.
- Nemojte dodavati ulje u vodu. Handal napominje da je to nepotrebno - ulje ostaje na površini vode i ne meša se s testeninom niti je prekriva.
- Nemojte ispirati kuvanu testeninu, posebno ako ćete je odmah kombinovati sa sosom. Ispiranje uklanja skrobni sloj koji pomaže stvaranju bogate i baršunaste teksture kada se testenina pomeša sa sosom. Postoje samo dva izuzetka od ovog pravila: ako ćete testeninu koristiti kasnije i ponovo podgrejati ili ako pripremate hladnu salatu s testeninom.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Lopovi ukrali više od tone sira u Holandiji
25.03.2025.•
0
Lopovi su ukrali više od tone sira iz privatne prodavnice u Knegselu, selu na jugu Holandije.
Kečap - nekada se pravio od ribe i prodavao kao lek
23.03.2025.•
0
Kečap je danas nezaobilazan dodatak mnogim jelima - od pomfrita i hamburgera do mesa i sendviča.
VIDEO: Uz ovaj trik jaje će samo izaći iz ljuske
23.03.2025.•
1
Ljuštenje jaja je jednostavan zadatak, sve dok se komad jaja ne otkine zajedno s ljuskom.
Ideja za lagan doručak: Pašteta od tunjevine - za svega nekoliko minuta
22.03.2025.•
1
Često je izazov smisliti jelo koje ćete tog dana jesti, a mi smo tu da vam tu muku olakšamo.
Jaja u SAD toliko skupa da ih građani švercuju iz drugih zemalja
19.03.2025.•
8
Oko 29 kilograma metamfetamina, skrivenog u sedištima i rezervnom točku kamioneta, privuklo je pažnju graničnih policajaca u teksaškom gradu El Pasu, koji su zaplenili drogu prošlog meseca.
Najgore navike u kuhinji - neke mogu biti i opasne
16.03.2025.•
0
Mnogima je kuhinja centar zbivanja, pa je teško zamisliti da se povremeno u njoj ne događaju i neke greške.
Dobro je znati koje su neke uobičajene greške i ispraviti ih na vreme.
Šta kad vam ostane polovina avokada? Evo kako da ga najbolje iskoristite - u svakoj varijanti
15.03.2025.•
0
Iskoristite dragocenu namirnicu za pripremu ukusnih slanih i slatkih jela.
Najbolji načini za bezbedno odmrzavanje mesa
12.03.2025.•
0
Odmrzavanje mesa je svakodnevna radnja u kuhinji, ali način na koji to radimo može imati veliki uticaj na sigurnost hrane i kvalitet obroka.
Domaće tortilje koje možete jesti i tokom posta: Ovo je recept
11.03.2025.•
1
Tortilje su ukusno tanko pecivo koje se može filovati na razne načine i biti savršen brz obrok u bilo koje doba dana.
Kafić u Engleskoj zbog Trampa preimenovao kafu amerikano u "ukraino"
06.03.2025.•
4
Vlasnica kafića u Engleskoj preimenovala je popularnu amerikano kafu u "ukraino" u znak protesta zbog, kako je rekla, zloupotrebe predsednika Vladimira Zelenskog tokom njegove posete Beloj kući.
Moguća nestašica kafe u svetu: Ova sorta bi mogla da postane jedna od glavnih
04.03.2025.•
3
"Liberijska kafa", tip kafe iz Južnog Sudana, mogla bi da postane jedna od najzastupljenijih jer se u Brazilu, najvećem svetskom proizvođaču, očekuje da će zbog suše, berba opasti za 12 odsto.
VIDEO Svetski dan palačinki: Ovo je recept za "zebra" palačinke
04.03.2025.•
0
Danas je Svetski dan palačinki.
Zbog čega je dobro koristiti maslinovo ulje
01.03.2025.•
0
Maslinovo ulje je hranjiva namirnica i nezaobilazan deo mediteranske ishrane sa brojnim zdravstvenim benefitima.
Ideja za ručak: Musaka od kelja i slanine
01.03.2025.•
0
Ove subote donosimo vam novu ideju za lagan i lep ručak za celu porodicu.
Napravite domaće tortilje - mnogo ukusnije od kupovnih, a lake za pripremu
23.02.2025.•
2
Domaće tortilje su mnogo ukusnija varijanta od onih kupovnih. Zato, ukoliko niste ljubitelji gotovih tortilja iz marketa, svakako isprobajte ovaj recept.
VIDEO: Zašto je slovo "N" u logotipu Nutele crno, a ostatak crven?
23.02.2025.•
0
Ranije ovog meseca potvrđeno je da je tvorac Nutele Frančesko Rivela preminuo u 97. godini.
VIDEO: Čokoladni kolač koji ima jedan neobičan sastojak - kiseli kupus
23.02.2025.•
2
Iako na prvi pogled možda deluje kao nespojiva kombinacija, čokoladni kolač s kiselim kupusom postao je pravi hit među ljubiteljima neobičnih poslastica.
Da li jedete i bele niti banane? Evo čemu služe i koliko su zdrave
23.02.2025.•
0
Bele niti banana su bogate vlaknima, koja pomažu u regulisanju varenja i održavaju osećaj sitosti.
VIDEO Fermentisano meso ajkule, oplođeno jaje patke: Pet najbizarnijih popularnih jela
23.02.2025.•
1
Svet je pun neverovatnih i često neobičnih jela koja izazivaju različite reakcije - od oduševljenja i čuđenja pa sve do straha.
Ulje ili svinjska mast: Evo šta je bolje za prženje ili pohovanje
16.02.2025.•
7
Prženje namirnica svakodnevna je radnja o kojoj ne razmišljamo previše. Većina nas kod kuće ima nekoliko opcija za to - suncokretovo ulje, maslinovo ulje, svinjsku mast ili još pokoju opciju.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar