
Najgore navike u kuhinji - neke mogu biti i opasne
Mnogima je kuhinja centar zbivanja, pa je teško zamisliti da se povremeno u njoj ne događaju i neke greške.
Dobro je znati koje su neke uobičajene greške i ispraviti ih na vreme.

Foto: Pixabay
1. Korišćenje iste daske za meso i povrće
Sečenje sirovog mesa na istoj dasci na kojoj kasnije seckate povrće može dovesti do prenosa bakterija poput Salmonelle i E. coli. Idealno bi bilo koristiti odvojene daske - jednu za meso, a drugu za voće i povrće.
2. Ostavljanje kuvane hrane predugo na sobnoj temperaturi
Ako hrana stoji na sobnoj temperaturi duže od dva sata može postati plodno tlo za razvoj bakterija. To se posebno odnosi na jela s mesom, pirinčem i mlečnim proizvodima. Najbolje je ostatke što pre staviti u frižider.
3. Pogrešno odmrzavanje mesa
Odmrzavanje mesa na kuhinjskom pultu može dovesti do razmnožavanja opasnih mikroorganizama jer se spoljašnji slojevi mesa brzo zagrevaju dok je unutrašnjost još smrznuta. Bolje opcije su polagano odmrzavanje u frižideru ili brže metode poput potapanja u hladnu vodu (u zatvorenoj kesi).
4. Pranje sirovog mesa
Iako mnogi misle da pranjem mesa uklanjaju bakterije, zapravo rade suprotno - prskanjem vode bakterije se mogu proširiti na druge površine u kuhinji. Bakterije na mesu ionako će nestati tokom termičke obrade.
5. Ponovno zagrevanje hrane
Svaki put kad ponovo podgrevate hranu, ona prolazi kroz "opasnu temperaturnu zonu" (5-60°C), što omogućava bakterijama da se množe. Bolje je podgrejati samo količinu koju planirate odmah da pojedete.
6. Predugo korišćenje istih sunđera i krpa
Kuhinjski sunđeri i krpe često su među najprljavijim predmetima u kući. Ako ih ne menjate redovno, mogu postati leglo bakterija. Najbolja praksa je često menjati ili dezinfikovati sunđere i koristiti papirne ubruse za čišćenje osetljivih površina.
7. Konzumacija hrane nakon što joj je istekao rok trajanja
Neki proizvodi su sigurni i nakon isteka roka trajanja, ali mlečni proizvodi, sveže meso i gotova jela mogu brzo razviti štetne bakterije. Pripazite i na znakove kvarenja, poput čudnog mirisa, promene boje ili buđi.
8. Zagrevanje ulja do dima
Kad se ulje pregreje do tačke dimljenja, počinje da se razgrađuje i stvara štetne spojeve, uključujući slobodne radikale. Svako ulje ima svoju tačku dimljenja - na primer, maslinovo ulje ne bi trebalo previše da se zagreva, dok su ulja s visokim pragom toplote, poput avokadovog, bolja za prženje, prenosi Index.hr.
9. Loše čuvanje namirnica u frižideru
Pretrpan frižider može ometati cirkulaciju hladnog vazduha, što može dovesti do nepravilnog hlađenja hrane. Osim toga, sirovo meso uvek treba da bude na donjoj polici kako bi se sprečilo kapanje i kontaminacija drugih namirnica.
10. Isprobavanje hrane kako biste proverili da li je pokvarena
Ako niste sigurni da li je nešto još jestivo, nemojte se oslanjati samo na ukus - neka hrana može biti puna bakterija iako izgleda i miriše normalno. Pravilo je jednostavno - ako sumnjate, bacite.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Najčešće greške prilikom pravljenja pice kod kuće
13.04.2025.•
0
Pica koju pravite kod kuće možda neće biti identična onoj iz restorana, ali to ne znači da je ne možete učiniti boljom i ukusnijom.
FOTO: Jedna kugla ovog sladoleda košta 7.000 dolara
13.04.2025.•
0
Japanska kompanija za proizvodnju sladoleda prikupila je neke od najređih sastojaka na svetu kako bi napravila sladoled koji košta skoro 7.000 dolara po kugli, dok cela porcija košta 15.000 dolara.
Limun je nastao ukrštanjem dve voćke
13.04.2025.•
0
Limun je namirnica koju gotovo svi koristimo, a najpoznatiji je kao izvor vitamina C.
Mali saveti: Kako da jaja ne puknu dok ih kuvate
13.04.2025.•
0
Verovatno ste se barem jednom susreli s problemom pucanja ljuske jaja tokom kuvanja.
Širataki testenina - rezanci koji skoro da ne sadrže kalorije
06.04.2025.•
0
Ljubitelji testenine znaju da ne smeju da preteruju s unosom testenine ukoliko ne žele da se ugoje previše.
Krompir se može pripremati na razne načine, ali jedan je najzdraviji
06.04.2025.•
2
Krompir je jedno od najpopularnijih povrća na svetu, bogat je vitaminima, vlaknima i mineralima koji su važni za održavanje zdravlja.
VIDEO Veliko uskršnje jaje od čokolade postavljeno u Napulju: Biće prodato za 12.000 evra
06.04.2025.•
0
U čast Napulju, poznata gradska fabrika čokolade "Gay-Odin" predstavila je uskršnje jaje od čokolade u sklopu kulturnog projekta Napoli Millenaria kojim se obeležava 2.500 godina postojanja tog grada.
Rupa na američkoj krofni nije slučajna
30.03.2025.•
1
Američke krofne su jedno od najprepoznatljivijih peciva na svetu. Za razliku od krofni na našim područjima, imaju nešto drugačiji izgled.
Ne preporučuje se pranje sirovih jaja vodom: Ovo je razlog
30.03.2025.•
0
Jaja se smatraju delikatnom namirnicom koja se brzo kvari pa s njima treba rukovati izuzetno pažljivo.
EU će dati nova imena bezalkoholnim vinima da ih učini privlačnijim
30.03.2025.•
2
Evropska komisija želi da bezalkoholnim vinima ili vinima sa niskim procentom alkohola nadene nova imena kako bi ih učinila privlačnijim i poznatijim.
Evo kako da vam beli luk traje i do šest meseci
29.03.2025.•
0
Stručnjaci otkrivaju jednostavan, ali efikasan način pravilnog skladištenja belog luka, koji će produžiti njegovu svežinu i sprečiti da se brzo osuši ili pokvari.
FOTO: Everton toliko ne voli gradskog rivala Liverpul da umesto crvenog kečapa služi plavi
27.03.2025.•
0
Everton bi uskoro trebalo da se preseli sa Goodison Parka na svoj novi stadion, koji će se zvati "Everton Stadium".
Lopovi ukrali više od tone sira u Holandiji
25.03.2025.•
0
Lopovi su ukrali više od tone sira iz privatne prodavnice u Knegselu, selu na jugu Holandije.
Kečap - nekada se pravio od ribe i prodavao kao lek
23.03.2025.•
0
Kečap je danas nezaobilazan dodatak mnogim jelima - od pomfrita i hamburgera do mesa i sendviča.
VIDEO: Uz ovaj trik jaje će samo izaći iz ljuske
23.03.2025.•
1
Ljuštenje jaja je jednostavan zadatak, sve dok se komad jaja ne otkine zajedno s ljuskom.
Jaja u SAD toliko skupa da ih građani švercuju iz drugih zemalja
19.03.2025.•
8
Oko 29 kilograma metamfetamina, skrivenog u sedištima i rezervnom točku kamioneta, privuklo je pažnju graničnih policajaca u teksaškom gradu El Pasu, koji su zaplenili drogu prošlog meseca.
Najbolji načini za bezbedno odmrzavanje mesa
12.03.2025.•
0
Odmrzavanje mesa je svakodnevna radnja u kuhinji, ali način na koji to radimo može imati veliki uticaj na sigurnost hrane i kvalitet obroka.
Kafić u Engleskoj zbog Trampa preimenovao kafu amerikano u "ukraino"
06.03.2025.•
4
Vlasnica kafića u Engleskoj preimenovala je popularnu amerikano kafu u "ukraino" u znak protesta zbog, kako je rekla, zloupotrebe predsednika Vladimira Zelenskog tokom njegove posete Beloj kući.
Moguća nestašica kafe u svetu: Ova sorta bi mogla da postane jedna od glavnih
04.03.2025.•
3
"Liberijska kafa", tip kafe iz Južnog Sudana, mogla bi da postane jedna od najzastupljenijih jer se u Brazilu, najvećem svetskom proizvođaču, očekuje da će zbog suše, berba opasti za 12 odsto.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar