Mača sve popularnije piće: Da li je zdravija od kafe?

Iako je kafa vekovima nezaobilazan jutarnji ritual u gotovo svakom delu sveta, u poslednjih nekoliko godina mača preuzima pažnju ljubitelja zdravog života.
Mača sve popularnije piće: Da li je zdravija od kafe?
Foto: Pixabay
Međutim, da li je stvarno mača zdravija od kafe?
 
Mača je zeleni prah koji se dobija od zelenog čaja, a u Japanu se već vekovima koristi kao tradicionalni lek. Dobija se od istih listova kao i zeleni čaj (Camellia sinensis), ali se uzgaja i bere na poseban način.
 
Za razliku od običnog čaja, kod mače se konzumira ceo list u prahu, što znači i više hranjivih materija i jači efekti. Mača je zaista stekla popularnost u SAD-u 2015. godine, kada je glumica Gvinet Paltrou objavila post na Instagramu u kom je podelila da je probala mača late u jednom lokalnom kafiću, piše Klix.ba.
Influenceri i fitnes entuzijasti ga hvale, promovišu i ugrađuju u svakodnevnu rutinu. Ipak, postavlja se pitanje - da li je mača zaista zdravija od kafe?
 
Benefiti kafe
 
Osim neodoljivog ukusa i mirisa koji često bude prva asocijacija na jutro, kafa ima bogat spisak zdravstvenih koristi.
 
Kofein, glavni aktivni sastojak kafe, deluje kao stimulans centralnog nervnog sistema. Povećava nivo energije, skraćuje reakcijsko vreme i poboljšava koncentraciju. Jedna studija je pokazala da kofein povećava vreme do iscrpljenosti tokom vežbanja za čak 12 odsto i značajno smanjuje osećaj umora.
Kod starijih osoba kafa je povezana s boljom fizičkom funkcijom i bržim hodom. Zato nije čudo da sportisti često koriste kafu kao prirodni dodatak za bolji rezultat i veću izdržljivost.
 
Istraživanja ukazuju i da kafa može uticati na skladištenje masti i zdravlje creva, što može pomoći kod upravljanja telesnom težinom.
 
Pijenje kafe na redovnoj bazi može biti povezana sa smanjenim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2 na duže vreme. Jedna studija je pokazala da svaka dodatna šolja kafe dnevno može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2 za šest odsto.
 
S druge strane, konzumacija više od dve šolje dnevno povezana je s manjom stopom fibroze jetre i karcinoma kod osoba koje imaju probleme s jetrom, pokazala je druga studija.
 
Pored toga, redovan unos kafe (tri do pet šolja dnevno) smanjuje rizik od srčanih bolesti.
 
Kafa može smanjiti rizik od depresije, a jedna studija na više od 200.000 ljudi pokazala je i smanjenje rizika od samoubistva kod konzumenata kafe.
 
Takođe, kafa može pomoći u zaštiti od neurodegenerativnih bolesti poput Alchajmera i Parkinsona i potencijalno produžiti životni vek.
 
Međutim, kafa nije za svakoga. Konzumacija kofeina u velikim količinama može izazvati nuspojave kao što su povećanje krvnog pritiska, glavobolja, nervoza i anksioznost, insomnija, drhtavica i ubrzan rad srca, dehidracija, povišeni holesterol i zavisnost s mogućim padom pritiska.
 
Trudnice, dojilje, osobe s povišenim krvnim pritiskom i one s nedostatkom gvožđa treba da ograniče unos kofeina na ispod 200 miligrama dnevno. Naime, ako se kafa konzumira istovremeno ili preblizu obroka, može otežati apsorpciju gvožđa u vašem telu.
 
Koji su benefiti mače?
 
Mača je bogata katehinima, posebno EGCG (epigalokatehin galatom), snažnim prirodnim antioksidansom koji štiti ćelije i smanjuje rizik od hroničnih bolesti.
 
Takođe, zahvaljujući visokom sadržaju EGCG-a, mača pokazuje obećavajuće rezultate u laboratorijskim testovima u borbi protiv rasta ćelija raka.
 
Za razliku od kafe koja podržava održavanje težine, mača aktivno doprinosi mršavljenju. Redovna konzumacija povezana je sa smanjenjem indeksa telesne mase, pogotovo ako se kombinuje sa zdravom ishranom i fizičkom aktivnošću.
 
Slično kao kafa, i mača može imati pozitivan uticaj na funkciju jetre, iako je većina studija još bazirana na životinjama. Takođe, kao i zeleni čaj, povezuje se sa smanjenim rizikom od srčanih oboljenja.
 
Pored toga, mača sadrži kofein, ali i L-teanin, aminokiselinu koja umanjuje nagli udar kofeina i pruža osećaj smirene budnosti, omogućavajući fokus bez nervoze i padova energije.
 
Međutim, kao i kafa, mača ima i nedostataka. Naime, i mača sadrži kofein - manje nego kafa, ali više nego obični zeleni čaj - što može povećati krvni pritisak.
Takođe, poput kafe, zeleni čaj je poznat po tome što može otežati apsorpciju gvožđa. Zbog toga, ako vam je dijagnostikovana anemija zbog nedostatka gvožđa, preporučuje se izbegavanje prekomerne konzumacije mača čaja. Dakle, umerenost je ključna.
 
Zaključno razmatranje
 
Kafa i mača su, prema svemu sudeći, ravnopravni rivali. Obe pomažu zdravlju srca, jetre i mozga, podižu energiju i pomažu kod telesne težine. Mača je možda nijansu bolja u stabilnosti energije i jačim antioksidativnim svojstvima, dok kafa ima izraženiji efekat na performanse i mentalnu oštrinu.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
  • T

    20.04.2025 09:14
    T
    O ukusima se ne raspravlja niti se nameće. Svako konzumira ono sto mu prija i pričinjava zadovoljstvo.
  • Lucifer

    20.04.2025 08:38
    Kad se latim mača čaja...
  • .

    20.04.2025 08:10
    Mača late ili lača mati?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće