Zaljubljeni teže prepoznaju ukuse
Kod tek zaljubljenih ljudi telo se nalazi u vanrednom stanju. "Sveža zaljubljenost" utiče na ukus slanog, slatkog, ljutog i gorkog. Hormoni su uključeni u sve vrste telesnih funkcija, na primer, učestvuju i u funkcionisanju metabolizma, imunog sistema ili na sklonost stresu.
Izmenjenu percepciju kod tek zaljubljenih naučnici su proverili na 46 osoba. Osim tek zaljubljenih, kao kontrolne grupe u istraživanju, učestvovali su i samci, kao i osobe koje su već duže vreme u vezi.
Pre početka istraživanja u izboru osoba naučnicima je pomogao psihološki test koji su 1986. godine napravile Elen Hatfild i Suzan Spenser.
U upitniku je trebalo navesti, na primer, koliko ispitanici često misle na svog partnera ili koliko im on ili ona nedostaje. Nakon testa zavedeni su u grupu tek zaljubljenih ili u neku od kontrolnih grupa.
Tokom testa svi ispitanici morali su da probaju i pomirišu, i ostave nakon toga uzorak pljuvačke. Da bi, pri tome, mogli da utvrde promene u telu, naučnici su za takozvane biomarkere uzeli hormone oksitocin i testosteron.
Rezultati testa pokazali su da je nivo oksitocina zaista uticao na granicu osetljivosti sveže zaljubljenih osoba - kad je reč o ukusu. Oksitocin je poznat i kao hormon ljubavi, jer se dovodi u vezu sa ljubavnim osećanjima.
I status veze utiče na taj hormon, kako su dokazali rezultati studije, jer i kod muškaraca i žena koji su duže u vezi utvrđen veći nivo oksitocina u pljuvački nego kod grupe samaca.
Hormonalne nestabilnosti deluju ne samo na čulo ukusa kod sveže zaljubljenih već i kod onih koji upražnjavaju ekstremne sportove ili kod ljudi koji su pod velikih stresom.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar