Kako vas komarci ujedaju, a da ne znate

Tim istraživača je otkrio koliko su komarci zapravo sofisticirani dok napadaju i da to čine na način koji nećete ni primetiti.
Kako vas komarci ujedaju, a da ne znate
Foto: Pixabay
Posmatrajući hiljade komaraca vrste Anopheles coluzzii, saznali su da komarci počinju da klepeću krilima 600 puta u sekundi pre nego što i zaista polete. Nakon toga se nežno odgurnu od zemlje i polete. Dok ih vi primetite, kasno je.
 
"Oni se odbacuju tako lagano da nema šanse da ih primetite. To je veoma zahtevno. S druge strane, muve skaču i histerično lupetaju krilima što odaje njihovu lokaciju. Komarci to rade polako i sve vreme neprimetno krstare vazduhom", kaže Florijan Muiheres, autor studije.
 
Rezultati studije nastoje da pomognu u razumevanju na koji način komarci prenose bolesti. Komarci koje su testirali bili su zdravi, ali u divljini ova vrsta glavni je prenosnik malarije. Vrste Aedes aegypti i Culex prenose virus Zapadnog Nila i Ziku. Takođe, sa sezonom uragana povećali su se i ujedi komaraca, a ako naučnici na vreme ustanove tehniku letenja i napada na ljude tako će brže napraviti i odgovarajuću zamku.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin