Francuska pooštrava kriterijume za Legiju časti

Francuska vlada saopštila je danas da će pooštriti pravila za dodeljivanje Legije časti, francuskog najvećeg odlikovanja.
Francuska pooštrava kriterijume za Legiju časti
Foto: Pixabay
Portparol vlade Kristof Kastaner rekao je da će broj odlikovanih sledeće godine opasti za 50 odsto kada je reč o civilima, 10 odsto kad su u pitanju vojnici, a 25 odsto kod stranaca. Dosad je svake godine Legiju časti dobijalo oko 3.200 civila i 1.300 vojnih lica.
 
Kastaner je rekao da će kriterijumi odabira biti stroži, dodavši da se Legija časti "ne dobija tako što se prijateljima čine usluge". Takođe je primetio da se Legija časti uglavnom dodeluje belcima, muškarcima starijim od 60 godina i pozvao na veću raznolikost.
 
Legiju časti ustanovio je Napoleon 1802. godine sa ciljem da odlikuje poznate i nepoznate ličnosti, Francuze i strance koji su služili Francuskoj i branili njene vrednosti.
  • Ja

    03.11.2017 12:25
    Od kako je emir the nemanja od mokre gore dobio ta nagrada je postala sprdacina.
  • Une française

    03.11.2017 09:17
    Krajnje vreme. To odlikovanje nije dobio samo onaj koji je zurio na autobus...
    Evo primera: osnivacica Francuskog Kulturnog Centra u BG (fina, sad vec vremesna gospodja) je 'delila' - putem svog savetovanja pri Ambasadi - svima koji su joj bili 'po taman'. Njoj licno. Po babu & stricevima. Odlikovanje se tako koristilo da se pohvali ili da se 'podbode' srpska spoljna politika, plus da se razrade privatni interesi primalaca-davala odlikovanja.
    Vreme De Gola je davno proslo a nasledili su ga kulturalni i moralni pigmeji...
  • @abra-ka-dzabra

    03.11.2017 08:35
    Legija Časti - odlikovanje, tj. kao "Orden Nemanje I stepena", "Orden zasluga za narod"... Da, kao što može da ga dobije pripadnik "Kobri" ili Akademik slikarstva, tako i Legiju Časti može da dobije i neko ko nije pripadnik Legije stranaca tih prljavih plaćenika...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin