Godina 2017. među tri najtoplije od početka merenja

Svetska meteorološka organizacija upozorava da će 2017. godina biti jedna od tri najtoplije od početka merenja i za globalno zagrevanje direktno krivi industriju nafte, uglja i cementa, kao i krčenje šuma.
Najveći dokazi klimatskih promena su ekstremne vremenske prilike u svetu ove godine. 
 
U novoj studiji Svetske meteorološke organizacije navodi se da je količina ugljen-dioksida u atmosferi dostigla najviši nivo ikad zabeležen, za šta je najvećim delom kriv ljudski faktor.
 
Studija obuhvata period između januara i septembra i pokazuje da je prosečna globalna temperatura za 1,1 stepen Celzijusov viša nego u predindustrijskom periodu. 
 
Temperatura se približava granici od 1,5 stepeni otopljenja na godišnjem nivou, a stepen otopljenja je ključna stvar za obezbeđivanje opstanka mnogih ostrvskih država, upozoravaju stručnjaci.
 
Prema ovoj analizi, 2017. će verovatno biti za 0,47 stepeni toplija od proseka u periodu između 1981. i 2010. godine. 
 
Svetska meteorološka organizacija naglašava da se 2017. takmiči sa 2015. za drugo mesto na popisu najtoplijih godina od početka merenja.
  • Zabag

    07.11.2017 22:15
    Nemoguce! Tramp je rekao da nema zagrevanja?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin