Donald Šhafner sa Univerziteta "Rutgers" u Nju Brunsviku u Kanadi naučno je dokazao da ne postoji pet sekundni prozor unutar kojeg možete podići, na primer, slatkiš koji vam je pao na pod i pojesti ga, a da budete sigurni da slatkiš nije kontaminiran mikrobima.
Naučnik, koji je inače stručnjak i za hranu, dokazao je studijom da na brzinu prenosa bakterija, konkretno enterokoka, sa površine na koju je hrana pala utiču trajanje kontakta između hrane i površine, ali i vrsta površine te nivo vlažnosti okoline u kojoj se sve događa.
U nekim slučajevima, kaže on, prenos bakterija moguć je već za manje od jedne sekunde.
"Pravilo pet sekundi hteli smo detaljno da proučimo jer je veoma rasprostranjeno. Tema se možda čini 'laganom', ali mi smo hteli da je naučno obradimo", objavio je Šhafner.
U laboratoriji Škole za nauku okoline i biologije pomagala mu je studentkinja Robin Miranda. Od površina na koje hrana pada testirali su nerđajući čelik, keramiku, drvo i tepih.
Od hrane su testirali lubenicu, hleb, hleb s maslacem i gumene bombone.
Vremenski kontakt su testirali na jednu, pet, 30 i 300 sekundi. Pokrili su, dakle, glavne vrste nezgoda koje se učestalo mogu događati, na primer, prosečnom petogodišnjaku tokom doručka.
Svaki od 128 mogućih scenarija ponovili su po 20 puta, ukupno 2.560 merenja, kako bi došli do konačnog zaključka da je kontaminacija hrane na podu brža što je veća vlažnost, da je kontaminacija najsporija sa tepiha u odnosu na redom čelik, keramiku i drvo, te - naravno - da je kontaminacija veća što je hrana duže na podu.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar