Marina Abramović ponavlja performans "Umetnik je prisutan" za pomoć Ukrajini

Marina Abramović će ponoviti jedan od svojih najpoznatijih performansa "Umetnik je prisutan" 16. aprila, nakon aukcije na kojoj je prikupljala novčanu pomoć za Ukrajinu.
Ljubitelji njenog rada biće u prilici da se fotografišu na stolici naspram nje u njujorškoj galeriji Šona Kelija, gde je postavljena rekonstrukcija. Za fotografisanje je zadužen Marko Aneli, koji je slikao više od 1.500 ljudi koji su pre 12 godina posetili njujorški Muzej moderne umetnosti (MoMA) kako bi bili preko puta umetnice, koja je sedela za stolom u tišini na svojoj stolici, piše ArtNews.
"Radi se o opstajanju čovečanstva i mogućnosti izbijanja Trećeg svetskog rata u kojem će se koristiti nuklearno oružje. Svi moramo pomoći, a ja to činim kroz svoju umetnost", kazala je Abramović.
Do 25. marta mnogi su se nadmetali za priliku da budu fotografisani sedeći preko puta Abramovićeve, a pobednik (onaj ko ponudi najviše) će dobiti uramljeni primerak fotografije, sa potpisom Abramović i Aneli, kao i knjigu fotografa iz 2021. "Portreti u prisustvu Marine Abramović" (Portraits in the Presence of Marina Abramović).
 
Ova humanitarna aukcija odvijala se preko Artsy platforme, a sav prihod od prodaje ići će za napore kompanije Direct Relief, koja ima fokus za pomoć Ukrajini.
 
Umetnica je bila među prvima koja je reagovala na društvenim mrežama kada je počeo rat.
 
"Rođena sam u Jugoslaviji, zemlji koja je stremila kulturama i zapada i istoka. Prethodnih godina radila sam u Ukrajini i upoznala njihove ljude, ponosne, jake i izvanredne. Osećam potpunu solidarnost sa njima u ovim nemogućim danima. Napad na Ukrajinu je napad na sve nas. To je napad na čovečanstvo i mora da se zaustavi", rekla je Marina u kratkom video snimku.
 
  • Alpaćino

    30.03.2022 01:11
    Orden
    Beše onaj naš ambasador u USA dodelio neki orden ovoj "umetnici"? Kakva država, takav i ambasador, a takva i "umetnica"....
  • Mamislav Tatić

    29.03.2022 17:56
    ...
    Kad će više "pravi" umetnici doći do izražaja, poput ovih iz petrovaradinskih ateljea.
  • Goran

    29.03.2022 16:45
    Idiotluk
    Ovi takozvani umetnici su sramota za umetnost !
    Ovo nema apsolutno nikakve veze sa pravim umetnicima i umetnošću, ovakvih budala ima na svakom koraku danas, od njih pravi umetnik ne može da dodje do izražaja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Kopernikus: Ovo leto je najtoplije u istoriji

Leto 2024. godine oborilo je globalne toplotne rekorde drugu godinu zaredom, zbog čega će verovatno biti najtoplije od kada se beleže podaci, navodi evropska Kopernikus služba za klimatske promene.