Zaposleni u Tesli tajno uzimali snimke iz vozila i delili ih

Grupa zaposlenih u američkoj kompaniji Tesla je između 2019. godine i 2022. tajno uzimala privatne snimke iz automobila mušterija i delila ih međusobno, a neki video snimci su bili vrlo privatni.
Zaposleni u Tesli tajno uzimali snimke iz vozila i delili ih
Foto: Pixabay
To je za Rojters reklo devet bivših zaposlenih iz ove firme.
Teslini automobili imaju kamere koje pomažu pri vožnji, ali i, kako navodi američka kompanija, kamere su napravljene da "od podloge do vrha zaštite vašu privatnost".
Neki od snimaka koje su ukrali zaposleni uhvatili su mušterije u nekim "vrlo sramnim situacijama", dodaju svedoci.
 
Takođe, delili su se snimci sudara i incidenata na putevima.
 
Na jednom snimku iz 2021. godine vidi se kako automobil Tesle ide velikom brzinom u stambenom delu i udara dete na biciklu. Dete je odletelo u jednom pravcu, a bicikl u drugom.
 
Video se proširio u kancelariji Tesle u San Mateo u Kalirofniji "kao požar", dodao je bivši zaposleni.
 
Rojters navodi da je bilo još snimaka, ali da nije mogao da dođe do njih, za koje bivši zaposleni kažu da ih nisu sačuvali.
 
Kompanija zahteva od vlasnika automobila da im daju dozvolu za korišćenje tačskrinova, pre nego što Tesla prikupi njihove podatke.
 
"Vaši podaci pripadaju vama", navodi se na Teslinom sajtu.
 
U delu o privatnosti, Tesla pojašnjava da, ukoliko se mušterija slaže da se njeni podaci dele, "vaše vozilo može sakupljati podatke i načiniti ih dostupnim kompaniji za analizu".
"To može dalje da pomogne Tesli da poboljša proizvode, opremu i utvrdi probleme brže. Takođe, mogu biti uzeti kratki video snimci ili slike, ali to nije povezano sa računom kupca ili identifikacionim brojem vozila i ne otkriva vašu ličnost", ističe se na sajtu.
 
Karlo Plic, advokat za privatna pitanja iz Nemačke, rekao je Rojtersu da bi bilo teško da se nađe pravno opravdanje pod Evropskim zakonom za zaštitu podataka i privatnosti, da video snimci iz vozila kruže interno firmom ukoliko nema nikakve veze sa bezbednošću i funkcionalnosti vozila.

Teme

Tesla
  • q

    10.04.2023 12:55
    Javna tajna... kompanije mogu skoro bez ikakvih posledica da ugrozavaju privatnost korisnika... Fejsbuk mi prvo pada na pamet,bilo je price i o tome da Kina spijunira korisnike Tik Toka... ali zanimljiva mi je informacija da bas u ovom trenutku dolazi informacija o spijuniranju korisnika Tesle...kada je Mask otvorio fabriku Tesla u Sangaju a da ne pominjemo to koliko njegova platforma utice na medijski rat demokrata i republikanaca u SAD..

    Za koju godinu privatnost ce postati pravi luksuz, ako vec nije.
    Mask je takodje vlasnik Neuralink kompanije koja se bavi ocitavanjem talasa(misli) korisnika, a cini mi se da je vestacka inteligencija na korak od citanja misli korisnika. Zvuci neverovatno,ali koliko puta vam se desilo da vam iskoci reklama o necemu o cemu samo razmisljate?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Mnogim Amerikancima dosta političkih vesti

Oko polovine Amerikanaca kaže da izuzetno ili veoma prate političke vesti, a oko 60 odsto da treba da ograniče koliko informacija primaju o politici da bi izbegli osećaj preopterećenosti ili umora.