VIDEO: Vatikan kaznio klimatske aktiviste sa 30.000 evra jer su se zalepili za statuu

Dvoje klimatskih aktivista, koji su se zalepili za postolje jedne od najpoznatijih statua vatikanskog muzeja, moraće da plate oko 30.000 evra zbog štete i troškova suđenja.
VIDEO: Vatikan kaznio klimatske aktiviste sa 30.000 evra jer su se zalepili za statuu
Foto: Pixabay
To je saopštio vatikanski krivični sud.
Gvido Vijero i Laura Zorzini iz grupe "Ultima Generacione" zalepili su se u avgustu prošle godine za statuu Laokon.
Skulptura prikazuje sveštenika iz Troje koji je pokušao da upozori Trojance da ne unose u grad grčkog drvenog konja.
 
Vatikanski tribunal naložio je Vijeru i Zorzini da zajedno plate 28.148 evra štete vatikanskim vlastima i 1.000 evra za troškove suđenja.
 
Oni su, takođe, dobili uslovnu zatvorsku kaznu od devet meseci, plus uslovnu kaznu od po 1.500 evra. Treći aktivista dobio je uslovnu kaznu od 120 evra.
 
"Ultima Generacione" je izvodila nekoliko većih protesta u Italiji, obično ciljajući radove umetnika ili spomenike. Poslednji put, u maju, sipali su razblažen ugalj u rimsku fontanu Trevi, nakon čega je voda pocrnela. 
 
  • Bravo za Vatikan

    13.06.2023 13:05
    i bilo je vreme
    Bravo za Vatikan. Oderite im kožu. Ovi nazovimo ih "aktivisti" misle da sve smeju da rade. Ti "aktivisti" spadaju u one: propovedaju vodu, a piju vino. U najvećem broju su to oni koji nisu ništa postigli u životu (a verovatno ni neće) pa misle da svi treba da prestanemo da dišemo jer ćemo potrošiti sav vazduh i njima neće ostati ništa zaboravljaju da sve što imaju na ovom svetu stvorili su ti isti ljudi kojima sada polušavaju da otežaju život. Ja lično bih na njihove akcije odgovorio silom. Ovo što je uradio Vatikan je SUPER. Ako ne plate kaznu, sledi ĆORKA. Tamo im je mesto.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Mnogim Amerikancima dosta političkih vesti

Oko polovine Amerikanaca kaže da izuzetno ili veoma prate političke vesti, a oko 60 odsto da treba da ograniče koliko informacija primaju o politici da bi izbegli osećaj preopterećenosti ili umora.