U Feniksu 31 dan zaredom temperatura 43 stepena

U glavnom gradu Arizone Feniksu temperatura je već 31 dan zaredom oko 43 stepena, a i u drugim delovima te države zabeleženi su temperaturni rekordi.
Jul je bio toliko topao da su naučnici predvideli da će biti najtopliji mesec do sada, a Svetska meteorološka organizacija i Služba za klimatske promene EU proglasile su jul rekordno toplim, prenosi Glas Amerike.
Istorijska vrelina počela je u junu na jugozapadu SAD i proširila se preko Teksasa, Nju Meksika i Arizone u pustinju Mohave u Kaliforniji, gde trenutno bukte šumski požari.
Požar je izbio i u udaljenom područku kanjona Keraters. Procenjuje se da je izgorelo oko 284 kvadratnih kilometara na granici sa Nevadom. Vatra trenutno ne preti objektima, ali i vatrogasci ne uspevaju da je stave pod kontrolu.
 
U okrugu Riversajd stanovištvo je evakuisano zbog požara koji je zahvatio 8,8 kvadratnih kilometara teritorije.
 
U vrelom talasu širom SAD stradale su desetine ljudi, a najviše su u opasnosti siromašni koji nemaju pristup klimatizovanim prostorijama.
 
"Jednostavno rečeno – vrelina ubija. Kada vreli talas počne, prve žrtve se dese u roku od 24 sata“, kaže Kristi Ebi sa Univerziteta u Vašingtonu.
 
U Feniksu se očekuju oluje koje bi mogle malo da spuste temperaturu, ali će to biti kratkog daha, jer se prognozira da se već od srede temperatura popne i na 46 stepeni.
 
U Feniksu su rekordne temperature i noću, jer već 16 noći zaredom nisu išle ispod 32,2 stepena.
 
Ekstremne vrućine su zabeležene i na istoku SAD, gde su u nekim mestima takođe registrovane rekordne temperature.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Kopernikus: Ovo leto je najtoplije u istoriji

Leto 2024. godine oborilo je globalne toplotne rekorde drugu godinu zaredom, zbog čega će verovatno biti najtoplije od kada se beleže podaci, navodi evropska Kopernikus služba za klimatske promene.