Guverner Oklahome uredbom definisao muškarca i ženu, propis usmeren protiv transrodnih osoba

Guverner Oklahome Kevin Stit potpisao je uredbu kojom se državnim agencijama nalaže da usvoje određene definicije reči "muškarac" i "žena".
Guverner Oklahome uredbom definisao muškarca i ženu, propis usmeren protiv transrodnih osoba
Foto: Pixabay
To je potez za koji kritičari kažu da će ukinuti zakonsku zaštitu za transrodne osobe u toj američkoj saveznoj državi.
Uredbom je žena definisana kao osoba "čiji je biološki reproduktivni sistem dizajniran da proizvodi jajne ćelije", a muškarac kao osoba "čiji je biološki reproduktivni sistem dizajniran da oplodi jajne ćelije".
Stit je naveo da će ova uredba sprečiti transrodne žene da uđu u prostorije "samo za žene" u Oklahomi, uključujući toalete i svlačionice.
 
"Sve dok sam ja guverner, nastavićemo da štitimo žene i obezbedimo da su prostori samo za žene rezervisani isključivo za biološke žene", rekao je guverner Oklahome.
 
U Oklahomi je već zabranjeno transrodnim studentima da koriste toalete i svlačionice u skladu sa onim rodnim identitetom za koji su se opredelili, a Stit je prošle godine potpisao zakon kojim je zabranjeno transrodnim ženama da igraju u ženskim sportskim timovima.
 
Kongresmenka Mori Tarner, koja je 2020. godine postala prva otvoreno nebinarna osoba u Predstavničkom domu SAD, optužila je guvernera Oklahome i vladu te savezne države da pokušavaju da ućutkaju transrodnu zajednicu kako bi izbegli rešavanje stvarnih problema.
  • Dijaspora6

    03.08.2023 08:12
    Ispravna odluka
    U inostranstvu postoje klozeti za oba pola. U njima su samo kabine i lavaboi. Nema nikakvih problema.
  • - J -

    03.08.2023 07:36
    Bravo!
  • Okl

    03.08.2023 07:36
    Znači ima još normalnih ljudi. Ovaj woke pokret je otišao u neku suludu krajnost i treba to sprečiti.
    Apsolutno ne sme postojati diskriminacija, ali ovo je sad već, blago rečeno, preterivanje. Ako imaš polne organe muškarca onda si muškarac -vrlo jednostavno. I onda ne možešda ideš u ženski wc, da se baviš sportom u ženskoj konkurenciji itd

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Kopernikus: Ovo leto je najtoplije u istoriji

Leto 2024. godine oborilo je globalne toplotne rekorde drugu godinu zaredom, zbog čega će verovatno biti najtoplije od kada se beleže podaci, navodi evropska Kopernikus služba za klimatske promene.