VIDEO: Spasao trogodišnju devojčicu koja je pala sa petog sprata i proglašen herojem

Bankar iz Torina (37) proglašen je za heroja nakon što je uhvatio dete koje je u subotu palo s balkona stana svoje porodice na petom spratu.
Matija Aguci rekao je da su on i njegova devojka išli do pekare u centru Torina u Italiji malo pre 11 sati po lokalnom vremenu, kada je čuo muškarca kako viče upomoć iz stana.
"Izašao sam sa svojom devojkom da kupim hleb i čuli smo vriske iz zgrade", rekao je za Sky24, podružnicu CNN-a, govoreći ispred bolnice u kojoj je lečen zbog lakših povreda. "Čuo sam čoveka kako vrišti kad je video devojčicu kako se naginje na ivici. Devojčica se sve više naginjala i penjala preko izbočine, držala se samo rukama, a noge su joj bile u vazduhu", rekao je Aguci.
Rekao je da je vikao kako bi pokušao da privuče pažnju trogodišnjakinje kako bi je sprečio da dalje puzi, ali kada je shvatio da ga ne čuje, izračunao je njenu putanju i stao ispod nje.
 
"Počeo sam da vičem na nju da miruje i da se vrati unutra, ali nije čula. Kad sam video da je pala, stao sam joj na put, zatvorio oči i nadao se da će sve biti najbolje, blokirao sam je tako što sam ublažio udarac i oboje smo pali na zemlju. U početku nisam osećao nikakve znakove života, ali je onda počela da plače i ja sam odahnuo", ispričao je.
 
Roditelji devojčice izašli su na ulicu kada su shvatili šta se dogodilo, a hitne službe odvezle su devojčicu u bolnicu. Rekao je da su roditelji devojčice u šoku, ali da je malena "dobro".
 
Gradonačelnik Torina Stefano Lo Ruso pozvao je da se oda počast Aguciju.
 
"Postupci Matije Agucija, našeg sugrađanina koji je spasao život devojčice koja je pala s petog sprata, herojski je i nesvakidašnji gest", napisao je Lo Ruso u objavi na Fejsbuku.
 
Poslanica Kamila Laureti takođe je rekla kako se nada da će mu biti dodeljena državna medalja.
 
"Predlažem da Matija Aguci, koji je spasao devojčicu koja je pala s petog sprata, rizikujući sopstvenu bezbednost, a verovatno i sopstveni život, dobije Zlatnu medalju za građansku hrabrost", napisala je u objavi na društvenoj mreži X.
 
Italijanska premijerka Đorđa Meloni nije pozvala na službeno priznanje bankara i umesto toga mu je zahvalila.
 
"Priča o devojčici koja je pala s balkona na petom spratu zgrade u Torinu mogla je da se pretvori u tragediju. Ali zahvaljujući brzini Matije Agucija, koji ju je video kako pada i uhvatio je, njen život je spasen. Velika čast i zahvalnost ovom mladom heroju", napisala je Meloni.
 
Ali bankar je rekao da on nije heroj.
 
"Nemojte me zvati herojem. Sve sam radio tako prirodno. Nisam razmišljao ni o čemu i pokušao sam da učinim ono što je trebalo. U svakom slučaju, sad mi više neće govoriti da je bolje da malo smršam. Prošlo je dobro. Sudbina nas je tamo smestila. Slučaj, sudbina. Koliko ja znam, svi smo dobro. A ovo je, verujte mi, nešto najlepše", kazao je Aguci.
 
Italijanske sigurnosne snage karabinijera istražuju okolnosti incidenta.
 
  • Naselje

    28.08.2023 09:48
    @ baba vos
    Nasmejao si me do suza, vic star bar 40 godina.
    Inače, svaka čast ovom čoveku, pravi car.
  • Sloba53

    28.08.2023 08:31
    U opštem haosu , otimačini , agresivnosti, prostakluku , bilderima koji bilduju da bi tukli ljude , ovo daje nadu.
  • Baba Vos

    28.08.2023 08:20
    dino zof?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Mnogim Amerikancima dosta političkih vesti

Oko polovine Amerikanaca kaže da izuzetno ili veoma prate političke vesti, a oko 60 odsto da treba da ograniče koliko informacija primaju o politici da bi izbegli osećaj preopterećenosti ili umora.