Privremeno ukinuta zabrana Trampu da javno komentariše osoblje suda

Apelacioni sud je suspendovao sudsku naredbu kojom je Donaldu Trampu zabranjeno da komentariše sudsko osoblje u građanskoj parnici za finansijske malverazcije koja se protiv njega vodi u Njujorku.
Privremeno ukinuta zabrana Trampu da javno komentariše osoblje suda
Foto: Pixabay
Sudija Apelacionog suda Dejvid Fridman, zabrinut da se naredbom krši pravo bivšeg predsednika na slobodu govora, suspendovao je sudsku odluku i dozvolio Trampu da slobodno govori o sudskim službenicima dok bude vođen duži apelacioni postupak. 
 
Fridmanova odluka takođe se odnosi na Trampove advokate i druge osobe uključene u slučaj. 
Prethodno je sudija Artur Engoron zabranio Trampu da javno komentariše osoblje, pošto je bivši predsednik drugog dana suđenja u Njujorku na društvenim mrežama izneo omalovažavajuće komentare na račun Engoronove sudske službenice. 
 
Sudija je kasnije Trampa kaznio novčanim kaznama u ukupnom iznosu od 15.000 dolara zbog različitih kršenja zabrane, a zabranom javnog komentarisanja obuhvatio je i Trampove advokate koji su dovodili u pitanje ulogu te  službenice u sudnici.
Apelacioni sudija doveo je u pitanje ovlašćenja Engorona da kontroliše Trampov govor izvan sudnice, kao što su česte žalbe bivšeg predsednika zbog slučaja na društvenim mrežama i komentari pred TV kamerama u hodnicima suda. 
 
Priznao je da sudije često izdaju zabrane javnog komentarisanja, ali je rekao da se one uglavnom koriste u krivičnim slučajevima gde postoji strah da bi komentari o slučaju mogli da utiču na porotu.
 
Trampovi advokati podnelu su tužbu protiv sudije Engorona u sredu uveče, ocenjujući da je zabrana komentarisanja predstavlja zloupotrebu njegovih ovlašćenja. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Kopernikus: Ovo leto je najtoplije u istoriji

Leto 2024. godine oborilo je globalne toplotne rekorde drugu godinu zaredom, zbog čega će verovatno biti najtoplije od kada se beleže podaci, navodi evropska Kopernikus služba za klimatske promene.