Zašto neki semafori imaju žlebove na staklima ili nejednake ivice?

Semafori kao semafori, ne razmišljamo o njima, pratimo njihova svetla i, u zavisnosti od boje, reagujemo u saobraćaju.
Zašto neki semafori imaju žlebove na staklima ili nejednake ivice?
Foto: 021.rs
Dizajn boja na semaforu nije slučajan, a o tome piše portal tz.de. 
 
Naime, mnogi semafori imaju žlebove na staklima. Razlog je praktičan. Ako crvena faza na semaforu traje dugo, nekim vozačima će pogled odlutati, a upravo nejednaka struktura svetala pomaže da se to ne dogodi, odnosno da vas namami da i dalje proučavate svetlo i da ostanete koncentrisani na izmene boje.
Na mnogim semaforima videćete nešto što izgleda kao nejednake ivice ili ogrebotine. To su takozvani raspršivači koji osiguravaju da se svetlo sa semafora distribuira i širi što je moguće dalje. Dakle, možete videti semafor kada ste tačno ispred njega, ali i 50 metara dalje. Rasipanjem svetlosti onemogućuje se zaslepljenje. Da je staklo semafora glatko, svetlosni snop bi bio  fokusiran i videli biste ga samo direktno.
Kod modernih semafora žlebovi na staklu nisu potrebni jer noviji semafori umesto njih imaju mnogo malih sočiva, koja usmeravaju svetlost. Ovo takođe sprečava stvaranje tzv. fantomskih svetala, odnosno refleksije sunčeve svetlosti.
 
Fenomen je najčešći kada sunčeva svetlost obasjava direktno semafor i čini se da su sva svetla upaljena. Ova tehnologija to sprečava. Danas se u semafore često ugrađuju LED diode koje omogućuju dobru vidljivost i na direktnoj sunčevoj svetlosti.
  • Возач Заставе 750

    25.02.2024 21:42
    Ја мислио због полиције да боље уоче када журе на црвено ,оно није ,ипак би требали црвену ротацију да имају са жљебовима уместо плаве ,били би европска престоница полиције а и возачу би било јасно да га ови заустављају ,овако са плавом делује да га рекетирају

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Kopernikus: Ovo leto je najtoplije u istoriji

Leto 2024. godine oborilo je globalne toplotne rekorde drugu godinu zaredom, zbog čega će verovatno biti najtoplije od kada se beleže podaci, navodi evropska Kopernikus služba za klimatske promene.