Prema Nemačkom udruženju hotela i restorana (DEHOGA), povećao se broj nedolazaka, odnosno nepojavljivanja gostiju uprkos rezervaciji ili otkazivanja u zadnji tren, prenosi Focus.de, a za ugostitelje, posebno u one koji rade u elitnim restoranima, to znači nenadoknadiv ekonomski gubitak.
Kristijan Heler iz Nemačkog veća za bonton kaže da se ljudi boje da se obavežu i sve opcije drže otvorenim do poslednjeg trenutka pa tako neretko u zadnji tren otkažu rezervaciju ili se uopšte ne pojave, a kako bi sprečili tu praksu, neki restorani u Nemačkoj već su preduzeli neke mere.
Kako piše Focus.de, jedan od takvih restorana je i bi:braud u Ulmu. U ovom restoranu gosti mejlom dobijaju informaciju o rezervaciji uz ostale detalje. A kako se ne bi dogodilo da u zadnji tren otkažu rezervaciju, oni moraju ponovo da potvrde rezervaciju na njihovoj stranici i prilože broj svoje kreditne kartice.
Osim toga, gosti prilikom rezervacije dobiju informacije o naknadama za nepojavljivanje ili kasno otkazivanje, a neki restorani ponovo zovu svoje goste na dan posete i pitaju da li dolaze.
"Vrlo je uobičajeno da ljudi rezervišu sto u nekoliko restorana i u zadnji tren odluče u koji će restoran ići. Vrlo je neugodno imati prazne stolove, posebno u restoranima s manjim brojem stolova, s posebno kvalitetnim jelovnikom i visokom cenom robe", kaže somelijer Holger Bajer koji radi u ovom restoranu.
Ipak, dodaje da, iako naknada za nepojavljivanje u ovom restoranu u Ulmu postoji već dve godine, naplaćena je samo dva puta jer imaju vrlo pouzdane goste.
Komentari 1
Petroljub
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar