Španci uvode mobilni radar za električne trotinete: Kazna 200 evra za vožnju bržu od 25 km/h

Pojedini gradovi u Španiji, poput Malage, upozoravaju da su nesreće u kojima su učestvovali električni trotineti porasle za skoro 40 odsto.
Španci uvode mobilni radar za električne trotinete: Kazna 200 evra za vožnju bržu od 25 km/h
Foto: Pixabay
Iz tog razloga Španci uvode mobilni radar, koji će sa 200 evra kažnjavati vozače koji prekorače maksimalnu brzinu.
 
Električni trotineti su postali deo naše svakodnevice i nema sumnje da će ih biti sve više. Oni su odlično prevozno sredstvo za održivu mobilnost, ali takođe stvaraju mnoge probleme zbog svog komplikovanog suživota s drugim učesnicima u saobraćaju i zbog nedostatka propisa koji bi adekvatnije regulisali njihovu upotrebu.
Zbog svih ovih razloga, brojne nezgode se dešavaju, izveštavaju Španci. Najnoviji izveštaj Fondacije Mapfre upozorava da su tokom prošle godine nesreće, u kojima su učestvovali električni trotineti, porasle za 37 odsto u Španiji.
 
Španska policija je na osnovu toga izrekla više od 10.000 kazni u poslednjih pet godina, uglavnom zbog pogrešnog parkiranja, zatim vožnje u pešačkim zonama, ali i u situacijama kada trotineti koriste dve ili više osoba istovremeno.
Grad Malaga pravi novi korak u regulaciji korišćenja i najavljuje uvođenje kontrole njihove brzine uz pomoć novih mobilnih radara.
 
Tako će lokalna policija Malage posebno kontrolisati brzinu električnih trotineti na svojim ulicama, a za one koji prekorače brzinu od 25 km/h sledi kazna od 200 evra. Međutim, u zavisnosti od ulice do ulice, trotineti mogu imati i ograničenje brzine od 20 ili 15 km/h.
 
Budući da trotineti nemaju registarske tablice, policija će na licu mesta identifikovati vozača i informisati ga o kazni koja će mu biti uručena naknadno. Kazne od 200 evra uvek se odnose na vozača trotineta, bilo da je u njegovom vlasništvu ili da je iznajmljen.
 
Iako postoje modeli koji razvijaju veće brzine, električni trotineti ni u kom slučaju ne bi smeli da prelaze brzinu od 25 km/h. Za takve brzine je potrebna saobraćajna dozvola i osiguranje, jer se to već smatra mopedom.
  • Lala

    02.06.2024 17:19
    Bravo
    Kod nas treba i na ove elektro bicikle, jel ovo šta oni rade i kolko brzo voze nije normalno a pogotovo ovi iz dostava,Globo i drugi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin