Svi drugi skraćuju, samo Grčka produžava radnu nedelju

U gotovo svim državama Evrope teže da smanje radnu sedmicu na četiri dana. Ali, Grčka vlada je odlučila da omogući poslodavcima i da je produže na šesti dan. Zaposlene tu niko ništa ne pita.
Svi drugi skraćuju, samo Grčka produžava radnu nedelju
Foto: Pixabay
Zakon je u Grčkoj poznat samo po broju 5053/2023 i zapravo je na snagu trebalo da stupi još prvog marta. Ali, zbog straha kako će se to odraziti na izbore za Evropski parlament, vlada Kirjakosa Micotakisa odložila je to za početak jula, piše Dojče vele.
 
Jer, to je zakon koji će se teško dopasti zaposlenima u Grčkoj: "Zakonom 5053/2023 definitivno odumire načelo petodnevne radne nedelje", konstatuje Aris Kazakos, penzionisani profesor radnog prava iz Soluna.
Tim zakonom se, naime, isključivo poslodavcu daju ovlašćenja da naloži svom zaposlenom da radi još jedan dan u nedelji, doduše uz obavezu da mu plati dodatak u iznosu od 40 odsto dnevnice. Ali, zaposleni nema pravo da odbije da radi duže, što znači da će mu biti duže ukupno radno vreme.
 
Iako svi koji rade znaju da razlikuju šta je to "radno vreme", a šta "boravak na radnom mestu", ipak se Grci, kada je reč o satima obaveze prema poslodavcu, vode kao oni koji najviše rade u EU: prema podacima Evrostata oni na radnom mestu moraju da provedu 41 sat nedeljno. Istovremeno, sa minimalnom platom od 830 evra mesečno Grčka je tek na 15. mestu u Uniji.
Zaposleni u Grčkoj su i bez ovog novog zakona izloženi samovolji poslodavca: teoretski tamo jeste određeno 40 radnih sati nedeljno, ali šef može da naloži radniku da radi još dva sata prekovremeno u "ograničenom periodu" i to neplaćeno, samo uz obavezu da će mu "nadoknaditi" te sate slobodnim vremenom i godišnjim odmorom. A da li će to on kasnije i da uradi, to onda moraju da kontrolišu inspektori rada, kojih je u Grčkoj hronično malo, a konzervativna vlada se i ne trudi da tu situaciju poboljša.
 
Poslodavac sve diktira kako želi
 
Još je gore u sektoru turizma i ugostiteljstva gde od prošle godine nema nikakve petodnevne radne nedelje. I to je tek početak, jer kako je to i inače u današnjem svetu rada, kolektivni ugovori polako nestaju, a poslodavac sklapa individualan radni ugovor sa zaposlenim u kom onda piše šta god je poslodavcu volja, ukazuje profesor Kazakos.
 
"Kod individualnih pregovora poslodavac je potpuni suveren. On diktira praktično sve uslove, samo uz izuzetak minimalnih i zagarantovanih radnih prava. A kad se tako liberalizuju zakoni, onda se rasplinjuju i ti minimalni zaštitni okviri. I s obzirom na to da poslodavac može da diktira uslove onako kako njemu odgovara, to onda automatski stvara radni odnos utemeljen na nepravdi. Ono što u radnom odnosu koristi samo jednoj strani, nikad ne može da bude pravedno", kaže Kazakos.
 
Vlada u Atini obrazlaže novi zakon sve većim problemima na tržištu rada zbog nedostatka radne snage, tako da se poslodavcima otvara mogućnost da iskoriste one radnike koje već imaju. Ali, prema mišljenju profesora radnog prava Kazakosa, to je potpuno pogrešno: najpre, duže radno vreme i veći pritisak neminovno dovode i do više nesreća na radu. To se inače u Grčkoj pod ovom vladom već događa: 2022. su u čitavoj zemlji zabeležena 104 smrtna slučaja na radnom mestu, a prošle godine 179.
 
Da li znate šta znači "tržište"?
 
Loša plata i sve lošiji izgledi za karijeru dovode do toga da sve više Grka odlazi u inostranstvo. Najbolji primer je turizam: svi se žale da im nedostaje ljudi, a Grci ta radna mesta zaobilaze u širokom krugu, jer to već nalikuje na robovski rad. Na primer, na ostrvima Mikonos i Santorini je za sezonce normalno da rade svakog dana u nedelji, a smešteni su i po desetoro u jednu prostoriju.
Kod tih poznatih letovališta zarada je pritom relativno dobra, što se ne može reći za manje poznata i jeftinija mesta. Tako se npr. ugostitelji na Halkidikiju žale da ovog leta njihovi hoteli počinju kasnije sa radom jer nemaju ljudi.
 
Naravno, poslodavci bi trebalo da nauče šta je to pojam "tržište" u tržištu rada: ako je ponuda manja od potražnje, to onda znači da moraju da ponude bolje plate i bolje uslove rada. Čini se, međutim, da grčki poslodavci to još nisu shvatili.
  • E moji

    23.06.2024 08:25
    Srbija je i ovde prevazišla
    Kod nas je odavno radna nedelja od 40 h a minimalan nedeljni odmor od 24h. Pa vi čitajte izmedju redova gde je onaj 1 dan. Pa u rukama milosrdnih poslodavaca, poštovani radnici.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin