Pismo koje je Kafka napisao pred kraj života na aukciji

Pismo Franca Kafke, u kojem prijatelju kaže da više ne može da piše, nudi se na aukciji 100 godina nakon smrti pisca, uz procenu da će biti prodato za iznos do 114.000 dolara.
Pismo koje je Kafka napisao pred kraj života na aukciji
Foto: 021.rs
Kafka, jedan od najvećih pisaca 20. veka, poznat po delima "Proces" i "Metamorfoza", napisao je pismo austrijskom pesniku i izdavaču Albertu Erenštajnu, kao odgovor na molbu za prilog književnom časopisu Die Gefahrten.
 
U pismu, na jednoj stranici, napisanom na nemačkom i potpisanom imenom pisca, Kafka piše da tri godine nije ništa napisao. Veruje se da je pismo napisao između aprila i juna 1920. u sanatorijumu u Meranu u severnoj Italiji, navodi aukcijska kuća Sotbi.
Kafki je 1917. dijagnostifikovana tuberkuloza, koju u pismu nije pomenuo.
 
"Kada briga prodre u određene slojeve unutrašnjeg postojanja, pisanje i prigovaranje očigledno prestaju, zaista moj otpor nije bio previše jak", piše Kafka.
Sotbi nudi pismo kao deo ciklusa prodaje knjiga, rukopisa i muzike od srednjeg veka do modernog, od 26. do 11. jula, sa procenjenom cenom od 70.000 do 90.000 funti.
 
"To je veoma dirljivo pismo napisano pred kraj njegovog života, izražavajući njegov očaj da nastavi da piše i osećanje… pisca", rekao je za Rojters Gebrijel Hiton, stručnjak za knjige i rukopise u Sotbiju.
 
"Fizički je bio veoma, veoma slab i počinjao je ovu veoma intenzivnu prepisku sa Milenom (Polakova-Jasenska), velikom ljubavlju njegovih poslednjih godina, koja je u njemu podsticala kreativnost. Iako ovde očajava, on je na pragu poslednji nalet divnog, divnog pisanja", dodaje se.
 
Nakon toga, Kafka je napisao "Zamak" i "Izgladnjelog umetnika". Preminuo je 3. juna 1924. godine u 40. godini života.
 
Erenštajn je na kraju poslao pismo umetnici Doli Peruc. Prodaja je u koverti u kojoj ju je Erenštajn poslao.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin