Žena od 93 godine završila srednju 80 godina nakon što ju je rat u tome sprečio

Bivša krojačica, 93-ogodišnja Marijana Pace konačno je dobila svedočanstvo o srednjoj stručnoj spremi 80 godina nakon što ju je Drugi svetski rat sprečio u školovanju.
Žena od 93 godine završila srednju 80 godina nakon što ju je rat u tome sprečio
Foto: Pixabay
Ova odlična učenica bila je najstarija polaznica Večernje škole u Beneventu blizu Napulja. Rođena je u gradiću Kanoza di Pulja, a u Benevento se preselila 1950-ih, nakon udaje.
 
Marijanina porodica je imala velika očekivanja od nje, s obzirom na njen radoznali duh i visoku inteligenciju, zbog čega je bila odlična u svim školskim predmetima. Otac joj je obećao nastavak obrazovanja, čak i visokoškolskog, ali rat i porodični problemi primorali su je da prekine školovanje u petom razredu osnovne škole.
"Uvek sam bila najbolja u razredu, pa mi je otac obećao da će finansirati i moje fakultetsko obrazovanje, ali tada je počeo Drugi svetski rat, a isprečili su se još neki porodični problemi, pa sam bila primorana da se zadovoljim samo svedočanstvom o završenoj osnovnoj školi", rekla je ona za agenciju Ansa.  
 
Uprkos tome Marijana nikada nije prestala da sanja o nastavku školovanja. Naporno je radila da bi mogla da izdržava porodicu, u srcu neprestano gajeći nadu da će jednog dana nastaviti prekinuto školsko obrazovanje.
Zahvaljujući odlučnosti i volji uspela je nakon više decenija, stekavši svedočanstvo o srednjoj stručnoj spremi. 
 
"Oduvek sam u životu bila radoznala i smatram se načitanom, ali uvek mi je nedostajao taj jedan 'papir' koji sam danas konačno dobila okružena velikom količinom ljubavi", rekla je Pace primajući svedočanstvo u prisustvu članova porodice.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin