Automobili su sve teži: Masa drastično porasla za osam godina

Britanski Autocar analizirao je prosečnu masu praznog vozila svih testiranih novih automobila i došao do zaključka da su od 2016. dobili gotovo 400 kilograma.
Automobili su sve teži: Masa drastično porasla za osam godina
Foto: Pixabay
Sa 1.553 kilograma tada, dospeli su na 1.947 kilograma 2023.
 
To je uglavnom zbog sve veće popularnosti SUV-ova i crossover vozila. Dodatni faktor je porast broja hibrida, plug-in hibrida i električnih automobila, opremljenih baterijama.
Prosečan novi benzinski ili dizel automobil - ne uključujući hibride i plug-in hibride – jeste 150 kilograma lakši od prosečnog električnog vozila, prema studiji. Ako uračunamo i hibride i plug-in hibride, ta razlika pada na 100 kilograma. 
 
Prema Autocaru, trendu povećanja prosečne mase praznog vozila za sada nema kraja. U prvom kvartalu ove godine prosečna masa testiranih novih automobila bila je 2.087 kilograma, što je već 100 kilograma više od proseka za 2023. godinu.
Treba napomenuti da je u prva tri meseca 2024. Autocar testirao uglavnom teška električna vozila. Naravno, to u potpunosti zavisi od modela koje industrija lansira, ali opšti trend je jasan. 
 
Uzgred, u igri su i drugi faktori osim popularnosti SUV-ova i sve većeg broja električnih vozila. Većina proizvođača povukla se iz kompaktnog A-segmenta, jer mali hatchbackovi više nisu isplativi. To takođe dodaje na prosečnoj težini. 
 
Osim toga, sve stroži evropski sigurnosni zahtevi takođe čine nove automobile težim. Bez obzira u kom segmentu pojedini model bio, lista obaveznih sigurnosnih sistema postaje sve duža.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin