Okrug u Teksasu iz biblioteka uklonio knjige o seksu, rasizmu i rodnom identitetu, pa tužen

Federalni apelacioni sud u Nju Orleansu će preispitati svoju raniju odluku kojom zahteva od okruga Lano u Teksasu da javne biblioteke ne izdaju korisnicima knjige o seksu, rodnom identitetu i rasizmu.
Okrug u Teksasu iz biblioteka uklonio knjige o seksu, rasizmu i rodnom identitetu, pa tužen
Foto: Pixabay
Zvaničnici okruga Lano uklonili su 17 knjiga s polica biblioteka zbog pritužbi, ali je sedmoro korisnika biblioteke tužilo okružnu vlast da su knjige nezakonito uklonjene. 
 
Američki okružni sudija presudio je prošle godine da knjige moraju biti vraćene, ali je Apelacioni sud nedavno odlučio da se osam knjiga izdaje čitaocima, a devet ne.
Međutim, ta odluka je poništena u sredu i zakazano je novo ročište.
U presudi iz 2023. godine, američki okružni sudija Robert Pitman presudio je da su tužioci u slučaju knjiga pokazali da su se vlasti okruga Lanoa "vodile svojom antipatijom prema idejama u zabranjenim knjigama".
 
Među spornim su i knjige za decu i nagrađena dokumentarna dela "They Called Themselves the K.K.K: The Birth of an American Terrorist Group" Suzan Kempbel Bartoleti i "It's Perfectly Normal: Changing Bodies, Growing Up, Sex and Sexual Health" Robi Haris.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin