Zbog starijih vozača koji mešaju kočnicu i gas: Japan uvodi novi obavezni sistem u vozilima

Japan će uvesti novost po pitanju sigurnosti na putevima.
Zbog starijih vozača koji mešaju kočnicu i gas: Japan uvodi novi obavezni sistem u vozilima
Foto: Pixabay
Ubuduće će se tražiti da svi novi putnički automobili imaju tehnologiju koja sprečava vozače da nenamerno ubrzavaju pritiskom na gas umesto na kočnicu, objavilo je njihovo ministarstvo saobraćaja. 
 
Kako se Japan suočava s brzim starenjem populacije, nada se da će novo pravilo smanjiti broj nesreća, koje često uzrokuju stariji vozači.
Novi propisi su u skladu s UN-ovim propisima i trebalo bi da stupe na snagu u junu sledeće godine. 
 
"Japan od 2022. godine predlaže da to postane međunarodni standard. Pripremićemo se za nove propise i nastojati da poboljšamo sigurnost automobila", rekao je ministar saobraćaja Tecuo Saito, ne navodeći tačno vreme uvođenja novog sistema.
Kako bi taj sistem trebalo da funkcioniše?
 
Tehnologija će suzbiti ubrzanje, što znači da će se automobil zaustaviti pre nego što udari u značajan objekat ili će usporiti na manje od osam kilometara na sat ako se sudar ne može izbeći, čak i ako vozač potpuno pritisne papučicu gasa na udaljenosti od meta do metar i po.
 
Kada se tehnologija aktivira, na ekranu u vozilu će se takođe prikazati upozorenje, poput: "Pomeri stopalo s papučice gasa", prema ministarstvu.
 
Ministarstvo će revidirati svoje uredbe nakon što se propisi UN-a formalno dogovore u novembru ove godine, zahtevajući od novih automatskih modela da prvo instaliraju tehnologiju pre nego što se proširi na nove automobile postojećih modela.
 
Automobili s ručnim menjačem su izuzeti od novog pravila jer je manje verovatno da će uzrokovati nesreće koje proizlaze iz pritiskanja pogrešne papučice, prema ministarstvu.
Većina novih automobila u Japanu već je opremljena sličnom tehnologijom, a neki proizvođači automobila takođe prodaju proizvode koji se mogu naknadno ugraditi u postojeće automobile.
 
Prema Institutu za istraživanje nesreća i analizu podataka, Japan je u 2023. godini zabeležio 3.110 saobraćajnih nesreća uzrokovanih vozačima koji su pomešali papučicu gasa s kočnicom, što je dovelo do 38 smrtnih slučajeva i 4.343 povrede.
  • Милош Марјановић

    11.07.2024 15:05
    Svašta
    Ima jednostavno rešenje. Posle toliko i toliko godina nema više dozvole za vožnju
  • nes

    10.07.2024 18:42
    nepotrebno
    Pa kad ne znaju da voze

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin