Nestaje jedino prirodno jezero na Siciliji

Zbog suše koja je pogodila Siciliju skoro je nestalo jedino prirodno jezero na tom mediteranskom ostrvu, utočište ptica na putu između Afrike i Evrope.
Sicilija mesecima ima manjak padavina, što je primoralo italijansku vladu da proglasi vanredno stanje.
 
Jezero Perguza, deo prirodnog rezervata u blizini središnjeg sicilijanskog grada Ene, dramatično je presušilo zbog kobne mešavine visokih temperatura i izostanka kiše, rekli su naučnici. 
 
"Jezero više nije tamo. Deo vode koji je bio vidljiv u potpunosti je nestao, osim ove bare", rekao je Đuzepe Marija Amato iz ekološke organizacije "Legambiente", pokazujući na preostalu vodu. 
Sicilija, ostrvo sa oko pet miliona stanovnika, dugo se nosi s visokim temperaturama uzrokovanim klimatskim promenama. Pre tri godine tamo je zabeležen evropski rekord od 48,8 stepeni, a deo gradova uvodi restrikcije vode. 
 
Suše su proteklih godina pogodile i druge delove Evrope, poput Francuske i Španije. Posebno je ugrožen Mediteran, gde je prosečna temperatura danas za 1,5 stepeni viša nego pre 150 godina. 
 
"Jezero Perguza je pokazatelj kako Sicilija pati zbog klimatskih promena", rekao je Amato, dodavši da loše održavanje i kanalizacioni sistem pogoršavaju hitnu situaciju. 
Jezero je inače površine od 1,8 kvadratnih kilometara, a u njega ne utiču reke. Pojavljuje se već u Metamorfozama rimskog pesnika Ovidija, koji ga je prozvao mestom lepote i "večnog proleća". 
 
Međutim, ta vremena su gotova, piše Rojters. Naučnici veruju kako će suša trajno oštetiti bioraznolikost oko jezera koje je, uz ptice tokom njihovih migracija, dom i za ribe, mekušce i malene beskičmenjake.
 
"Potpuno isušivanje i neuspeh da se na jesen nadoknadi voda bili bi istinska katastrofa. Moramo shvatiti da klimatske promene imaju svoj uticaj i da one počinju da nanose nepopravljivu štetu", rekao je klimatski stručnjak Luiđi Pasoti. 
 
On je rekao da je u proteklih 12 meseci na Siciliji palo samo 250 milimetara kiše, ključne za tu regiju u kojoj je poljoprivreda motor privrede. 
 
Perguza nije direktno povezana s lokalnom poljoprivredom, ali nestašice vode štete sektoru u središtu ostrva, gde poljoprivrednici ne uspevaju da napune svoje ispražnjene rezervoare. 
Zasadi voća i maslina su u opasnosti, zbog čega poljoprivrednici kupuju vodu po vrlo visokim cenama, ali to bi se uskoro moglo pokazati neodrživim. 
 
Gerardo Forina, čelnik poljoprivrednog lobija "Coldiretti", kazao je da je situacija "apsolutno užasna", posebno za stočare.
 
"Preti nam rizik klanja životinja zbog nestašica vode. Ne pamtim godinu suvu poput ove", zaključio je Forina. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Kopernikus: Ovo leto je najtoplije u istoriji

Leto 2024. godine oborilo je globalne toplotne rekorde drugu godinu zaredom, zbog čega će verovatno biti najtoplije od kada se beleže podaci, navodi evropska Kopernikus služba za klimatske promene.