Nemačka policija: Zbog električnih vozila treba ograničiti brzinu na Autobanu

U Nemačkoj nikada nije prestala rasprava o ograničenjima brzine na Autobanu, odnosno delovima nemačkih auto-puteva na kojima nema ograničenja.
Nemačka policija: Zbog električnih vozila treba ograničiti brzinu na Autobanu
Foto: Pixabay
Sindikat policije (GdP) traži ograničenje brzine na auto-putevima od 100 km/h. Time, kako kažu, žele da povećaju bezbednost u saobraćaju i zaštite životnu sredinu i klimu. U zajedničkoj izjavi koju je potpisalo i niz drugih udruženja (Udruženja za pomoć žrtvama saobraćajnih nesreća, Savez za očuvanje prirode...) navedeni su sledeći argumenti:
"Zbog smanjene brzine smanjuje se potrošnja, a time i emisije štetnih materija iz vozila - to služi kao mera zaštite klime. Različite studije pokazale su da usporavanje saobraćaja vodi do značajnog smanjenja nesreća sa smrtnim ishodom i teško povređenih učesnika u saobraćaju."
Predsednik policijskog sindikata u Severnoj Rajni-Vestfaliji Mihael Mertens tvrdi da je zbog sve većeg broja električnih automobila nužno ograničenje brzine na auto-putevima.
 
Električna vozila ne mogu se kretati brzinama iznad 130 km/h bez dramatičnog skraćivanja dometa. Zbog toga vozači voze brzinama koje su niže od ograničenja, a to, prema Sindikatu policije, vodi do opasnih situacija u saobraćaju, odnosno dolazi do kolizije puno bržih automobila i onih koji štede struju vozeći, na primer, 100 km/h.
  • @boger

    15.07.2024 12:02
    Treba zabraniti prodaju automobila koji sagorevaju mrtve dinosauruse i alge.
  • Joks

    15.07.2024 08:59
    Kakav?
    Kakav je to električni automobil,pa ni električna kosilica nije dobra,Auto bez auspuha je k'o lebac bez kvasca....
  • Sergej

    10.07.2024 11:57
    Bageristi
    E jesi bager.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Kopernikus: Ovo leto je najtoplije u istoriji

Leto 2024. godine oborilo je globalne toplotne rekorde drugu godinu zaredom, zbog čega će verovatno biti najtoplije od kada se beleže podaci, navodi evropska Kopernikus služba za klimatske promene.