Delovi automobila koji su najčešće na meti lopova

Čak i ako je vaš automobil parkiran na dobro osvetljenom mestu, lako može postati meta lopova.
Lopovi često kradu delove koji se lako mogu skinuti, a koje kasnije mogu prodati na crnom tržištu, švercovati u inostranstvo ili koristiti za popravku drugih vozila. 
 
Prema stručnjacima iz kompanije carVertical koja se bavi podacima o automobilima, lopovi obično biraju delove novijih automobila koje mogu da prodaju skuplje.
Retrovizori i njihova stakla
 
Retrovizori za automobile više klase mogu koštati stotine evra, a često se oštećuju, pa ne čudi da su tražena roba. Ima i vozača koji, nakon što razbiju staklo sopstvenog retrovizora, odluče da uštede novac i "pozajme" ga sa drugog automobila. Kako bi se sprečila krađa retrovizora, na njima se može ugravirati broj šasije automobila.
Prednja i zadnja svetla
 
Cena prednjih svetala skupih automobila može dostići i nekoliko hiljada evra. Potražnja za njima na tržištu polovnih delova je velika, a i relativno su lak plen za lopove. Svetla automobila takođe su među delovima na koje stručnjaci preporučuju graviranje broja šasije kako bi odvratili kriminalce.
 
Registarske tablice
 
Registarske tablice obično se kradu kako bi mogle da se postave na drugo vozilo i koriste za kriminalne aktivnosti. Lopovi koriste ovu taktiku kako bi izbegli gradske kamere i obmanuli policiju.
 
Volan
 
Polovni volan luksuznog automobila može dostići cenu i do nekoliko hiljada evra. 
 
Oprema enterijera
 
Iako se delovi u kabini kradu ređe nego svetla ili retrovizori, oni su takođe prilično popularni među lopovima. Na meti su uglavnom armaturne ploče luksuznijih automobila, koje kasnije prodaju za popravku oštećenih vozila ili ih prevoze u inostranstvo.
Točkovi
 
Točkovi, odnosno aluminijumske felne, prilično su traženi delovi vozila, pa nije teško pronaći kupce za njih. Najsigurniji način za odvraćanje kriminalaca je korišćenje posebnih sigurnosnih šrafova koji sprečavaju odvrtanje točkova uobičajenim alatom.
 
Katalizatori
 
Katalizatori koriste plemenite metale poput platine, paladijuma i rodijuma, koje trgovci metalnim otpadom jako cene.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Kopernikus: Ovo leto je najtoplije u istoriji

Leto 2024. godine oborilo je globalne toplotne rekorde drugu godinu zaredom, zbog čega će verovatno biti najtoplije od kada se beleže podaci, navodi evropska Kopernikus služba za klimatske promene.