Srbija na aukciji kupila predmet sa grbom porodice Obrenović

Republika Srbija kupila je danas na aukciji u aukcijskoj kući Henris u Nemačkoj štap sa binoklom u dršci, na kome je istaknut grb porodice Obrenović i dinastički moto "Tempus et meum ius".
Time Srbija i Ministarstvo kulture nastavljaju stratešku politiku očuvanja, zaštite i povratka kulturnog nasleđa, saopštilo je Ministarstvo kulture.
Ovaj predmet, koji datira iz 1900. godine, kupljen je na inicijativu Ministarstva kulture putem Generalnog konzulata Srbije u Frankfurtu.
 
Foto: Ministarstvo kulture Srbije
 
Biće izložen u Istorijskom muzeju Srbije.
Ministar kulture Nikola Selaković rekao je da je Ministarstvo kulture sa Istorijskim muzejem pokrenulo proceduru za pribavljanje ovog jedinstvenog predmeta upravo u cilju sakupljanja, sabiranja i očuvanja dragocene zaostavštine srpske vladarske kuće Obrenović.
  • Hana

    27.07.2024 19:22
    Puno toga je pokradeno i sada ga otkupljujemo za skupe pare. A da li ćemo saznati šta je bilo s onim listom iz Miroslavljevog jevanđelja koji nam je obećao Putin? Tresla se gora, a čak se ni miš nije rodio.
  • Marta

    27.07.2024 19:03
    Prevod!
    Vreme i moje pravo...poginuti nece! (Puna maxima).
    Nastalo kada je Knez Mihajlo napustio Srbiju.

    Tempus-vreme
    Et-i
    Meum-moje
    Ius-pravo
  • Marko

    27.07.2024 18:57
    ...
    Milan poklonio nekom grofu na ime kockarskog duga, i eto ga ponovo kod nas da ga otkupimo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Kopernikus: Ovo leto je najtoplije u istoriji

Leto 2024. godine oborilo je globalne toplotne rekorde drugu godinu zaredom, zbog čega će verovatno biti najtoplije od kada se beleže podaci, navodi evropska Kopernikus služba za klimatske promene.