VIDEO NASA objavila video: Ovako se na nebu kovitla ugljen-dioksid koji podiže temperaturu planete

Ljudske emisije CO2 zagrevaju planetu i uzrokuju klimatske promene.
Svet je u nedelju, 21. jula postigao najvišu temperaturu ikad zabeleženu, pokazuju preliminarni podaci Kopernikusa, programa Evropske unije za posmatranje Zemlje. Prosečna površinska temperatura je tog dana iznosila 17,09 stepeni, što je nešto više od prošlog rekorda, zabeleženog u julu prošle godine - 17,08 stupeni.
 
NASA mapira spomenute emisije i nedavno je objavila vizuelizaciju koja pokazuje kako su vetar i vazdušne struje od januara do marta 2020. nosile emisije CO2 u Zemljinoj atmosferi. 
"Pokušavamo da objasnimo odakle dolazi ugljenik i kako to utiče na planetu. Ovde se vidi kako sve povezuju različiti vremenski obrasci", rekla je klimatska naučnica Lezli Ot iz NASA-inog instituta "Goddard Space Flight Center". 
 
Video jasno pokazuje kako zapravo nije bitno od kuda tačno stiže najviše emisija, svi se na kraju moramo suočiti s posledicama. Ipak, postoje neke zanimljive globalne razlike, piše "Universe Today".
Iznad SAD-a, Južne Azije i Kine, većina ugljenika dolazi iz industrije, elektrana i transporta. Ali nad Afrikom i Južnom Amerikom većina CO2 dolazi od spaljivanja (uključujući šumske požare), paljenja poljoprivrednih proizvoda i krčenja zemljišta. Emisije takođe dolaze iz fosilnih goriva poput nafte i uglja. 
 
Zašto neke emisije pulsiraju?
 
Pulsiranje emisija označava šumske požare koji obično bukte danju, a zatim se smanjuju noću. Dodatno, drveće i biljke vrše fotosintezu tokom dana, oslobađajući kiseonik i apsorbujući CO2. U Južnoj Americi i tropima ima više pulsiranja jer su podaci prikupljani tokom vegetacijske sezone.  
 
Ova vizuelizacija se temelji na GEOS-u, integrisanom sistemu za modelovanje povezanih sistema atmosfere, okeana i kopna. NASA ovim putem koristi superračunare kako bi pokazala šta se događa u atmosferi. GEOS se temelji na velikom setu podataka; uključujući podatke sa satelita Terra i Suomi-NPP. GEOS-ova rezolucija je više od 100 puta veća od tipičnih vremenskih modela. 
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Mnogim Amerikancima dosta političkih vesti

Oko polovine Amerikanaca kaže da izuzetno ili veoma prate političke vesti, a oko 60 odsto da treba da ograniče koliko informacija primaju o politici da bi izbegli osećaj preopterećenosti ili umora.