Japanac koji je preživeo napad na Hirošimu uči engleski - da prenese svetu užase atomske bombe

Japanac Kunihiko Ida, 82-godišnjak koji je preživeo napad atomskom bombom na Hirošimu u Drugom svetskom ratu, godinama usavršava svoj engleski jezik.
Kako je rekao, zbog sve većeg broja globalnih sukoba, želi svetu da prenese iskustva o "užasima nuklearnog oružja".
 
Ida je bio dete kada je atomska bomba bačena na Hirošimu 6. avgusta 1945, ostavivši ga sa dugotrajnim zdravstvenim problemima, prenosi Kjodo.
Uprkos poodmaklim godinama, nedavno je počeo da uzima časove engleskog jezika kako bi sve većem broju stranih posetilaca u Hirošimi ispričao svoje iskustvo.
 
"Biće teško ukinuti nuklearno oružje bez širenja svesti o stvarnosti onoga što se dogodilo (u Hirošimi). ​​Mnogo ljudi ne zna ništa o tome. Ako se nuklearno oružje ikada ponovo upotrebi, svet će biti uništen", kaže on.
SAD su 1945. godine, u poslednjim danima Drugog svetskog rata, bacile atomsku bombu prvo na Hirošimu, a tri dana kasnije na Nagasaki.
 
Prema podacima Ministarstva zdravlja, rada i socijalnog staranja Japana, broj onih koji su preživeli te napade u martu je iznosio oko 107.000, sa prosečnom starošću 85,6 godina.
  • Sasa

    28.07.2024 16:40
    Retko pametan covek danas

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Mnogim Amerikancima dosta političkih vesti

Oko polovine Amerikanaca kaže da izuzetno ili veoma prate političke vesti, a oko 60 odsto da treba da ograniče koliko informacija primaju o politici da bi izbegli osećaj preopterećenosti ili umora.