Vozači stavljali mokre peškire na punjače za e-vozila; Tesla im poručio: Nemojte to raditi

Na internetu mogu da se pronađu mnogi trikovi i saveti koji mogu da pomognu vozačima da reše neki problem, a jednom od njih Tesla pokušava da stane na kraj.
Vozači stavljali mokre peškire na punjače za e-vozila; Tesla im poručio: Nemojte to raditi
Foto: Pixabay
Reč je o tome da vozači automobila Tesla stavljaju mokar peškir na ručku punjača s namerom da je ohlade, kako bi se automobil brže punio tokom toplih dana kada bi snaga punjenja mogla da bude ograničena.
 
Jedan vlasnik modela S tvrdi da se automobil punio brzinom od 60 kW, a kada je oko ručke punjača stavio vlažan peškir, brzina punjenja se povećala na 95 kW. 
Takođe, naveden je i primer u kom je brzina punjenja pala sa 147 na 58 kW, da bi se pomoću mokrog peškira povećala na 119 kW.
 
Mešanje vode i struje ovde nije u fokusu jer su punjači Tesle i portovi automobila dizajnirani da budu otporni na kišu, ali problem ipak postoji.
"Stavljanje mokre tkanine na ručku punjača ne povećava brzinu punjenja, nego ometa praćenje temperature i stvara rizik od pregrevanja i štete. Molimo vas, nemojte to da radite kako bi naši sistemi mogli da funkcionišu na ispravan način, te kako bi mogli da otkriju pravi problem s punjenjem", saopštili su iz Tesle.
 
"Inside EVs" navodi da trik s mokrim peškirom radi samo na starijim V2 superčardžer punjačima, jer novi već imaju hlađenu ručku. Izuzetak je sajbertrak, čiji 800-voltni sistem funkcioniše kao par 400-voltnih baterija te može da zagreje čak i hlađene ručke V3 superčardžer punjača.
  • Peđa

    01.08.2024 22:04
    Paljenje
    @Neko

    Sve statistike govore da se električni automobili zapravo ređe pale od benzinskih. Najveća verovatnoća je da će se zapaliti plug - in hibrid.
    Druga je stvar što je požar na električnom vozilu najteže ugasiti.
  • Neko

    01.08.2024 13:49
    Svi ti Automobili su lako zapaljivi ,Isto tako deponije se sve više upale zato sto bacimo jonske baterije u smece stare, stari telefona ,aparata i dolazi do požara.Oprez i kuci zbog tih baterija!
  • Zamenik zamenika

    01.08.2024 12:21
    Svugde ima ludog naroda.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Mnogim Amerikancima dosta političkih vesti

Oko polovine Amerikanaca kaže da izuzetno ili veoma prate političke vesti, a oko 60 odsto da treba da ograniče koliko informacija primaju o politici da bi izbegli osećaj preopterećenosti ili umora.