Ford patentirao sistem koji će prebrze vozače cinkariti policiji

Fordu je odobren patent kojim bi se merila brzina vožnje automobila pomoću kamera i senzora, a zatim prekršaji prijavljivali policiji, piše Top Gear.
U patentu se navodi da će sistem beležiti brzinu vožnje, a ako se utvrdi da vozač vozi preko ograničenja, sistem će pomoću kamera i senzora snimiti identifikacijska obeležja vozila, kao što su registarske tablice, model, boja, oštećenja na karoseriji, nalepnica, dodatna oprema...
 
Fotografije i informacije će, zatim, prema onome što je opisano u patentu, poslati dodatnim povezanim nadzornim uređajima i/ili policijskom automobilu ili jedinici na putu. U tom trenutku policijski automobil bi dobijao informacije o automobilu koji prebrzo vozi na ekranu na kontrolnoj ploči.
Takođe se navodi da bi tehnologija, koja se naziva "Sistemi i metode za otkrivanje prekršaja prekoračenja brzine", mogla da se koristi i za snimanje drugih saobraćajnih prekršaja.
Patent sadrži pojedinosti o tome kako bi se tehnologija mogla koristiti u automobilima s ručnim i autonomnim pogonom, ali za sada nema nikakvih potvrda Forda da je tehnologija već integrisana u bilo koje vozilo. 
  • CrniBranislav

    04.08.2024 16:04
    Bec ce se pojaviti softver koji ce “emulirati” kretanje automobila u granicama dozcoljene brzine
  • Mile

    04.08.2024 12:53
    Vreme je da se prodaju akcije Forda.
  • Leka

    04.08.2024 11:16
    I zašto bih ja kupio takav auto?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin