"Trik s retrovizorom": Prevara koja nije nova, ali je i dalje aktuelna

Svako ko putuje auto-putem, posebno u Italiji, treba da bude oprezan jer prevaranti koriste "trik s retrovizorom" kako bi izvukli novac od vozača.
"Trik s retrovizorom": Prevara koja nije nova, ali je i dalje aktuelna
Foto: Pixabay
Nije reč o nečemu novom, ali prevarantima još uspešno prolazi. Sada se ponovo često koristi i može skupo koštati turiste, piše nemački AutoBild.
 
"Oni posebno biraju vozila turista, bez obzira na to da li je reč o malom automobilu ili karavanu", objašnjava Kristof Tur.
Kako funkcioniše ova prevara?
 
Prevaranti sustižu turiste na auto-putu i traže od njih da stanu. Potom tvrde da su ih tokom vožnje okrznuli i oštetili im retrovizor. Žrtvama pokazuju retrovizor (koji je od ranije oštećen) i uveravaju ih da je tome razlog bočni udar tokom vožnje na auto-putu.
 
Zatim od njih traže gotovinu kako bi se platila šteta. Takođe traže da se policija i osiguranje ne mešaju u to. 
 
"Prevaranti iskorišćavaju trenutak šoka i stavljaju svoje žrtve pod vremenski pritisak kako bi ih naterali na nepromišljene radnje", rekao je pravnik Jan Bartol.
Šta učiniti?
 
"Najbolje je uopšte ne stati, a ako već stanete - snimajte i fotografišite situaciju", kaže Tur i dodaje da prevaranti često odmah odustanu kada shvate da ih snimaju.
 
Prema rečima žrtava, italijanska policija u ovom slučaju nije od velike pomoći. 
 
"Hteli smo to da prijavimo policiji. Nažalost, rekli su nam da to nije moguće", rekla je jedna žrtva za austrijske novine "Kleine Zeitung".
  • Trebaš biti

    04.08.2024 13:33
    Kompletan
    Debil, da te neko ubedi da si mu oštetio retrovizor, iako ga nikad nisi video,čak da ti se oštećenje nije ni desilo uopšte u Italiji.... I treba da im uzimaju pare, kad umesto mozga, u glavi stoji prazan tetrapak.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Mnogim Amerikancima dosta političkih vesti

Oko polovine Amerikanaca kaže da izuzetno ili veoma prate političke vesti, a oko 60 odsto da treba da ograniče koliko informacija primaju o politici da bi izbegli osećaj preopterećenosti ili umora.