Kamere koje koriste AI za tri dana na jednoj deonici snimile 300 prekršaja

U Britaniji je na putevima najavljena implementacija novih sigurnosnih kamera sa veštačkom inteligencijom koje imaju za cilj hvatanje vozača koji "živote izlažu opasnosti".
Kamere koje koriste AI za tri dana na jednoj deonici snimile 300 prekršaja
Foto: Pixabay
Ovaj novi projekat, koji obuhvata saobraćajne mreže Devona i Kornvola, dolazi kao deo programa "Vision Zero South West" (VZSW). Kamere će biti postavljene uz put kako bi skenirale nepravilnosti kao što su nepravilno korišćenje mobilnih telefona za volanom ili nevezivanje sigurnosnog pojasa.
 
U prva tri dana kamera je na jednoj deonici snimila gotovo 300 prekršaja, a šef odeljenja za sigurnost na putevima u policiji Devona i Kornvola Adrijan Lisk rekao je da policija "koristi ovu novu tehnologiju kako bi poslala jasnu poruku svakome ko koristi telefon za volanom - bićete uhvaćeni".
Raste stopa kažnjavanja
 
Od 2021. nekoliko policijskih snaga širom Ujedinjenog Kraljevstva isprobava novu vrstu kamere koja fotografiše automobile u prolazu i koristi veštačku inteligenciju (AI) kako bi identifikovala koristi li vozač na fotografiji telefon. Vlada Ujedinjenog Kraljevstva nedavno je odlučila da produži testiranje kamera s tehnologijom veštačke inteligencije jer je utvrđeno da je broj vozača koji koriste mobilne telefone za volanom prošle godine porastao za čak 90 odsto.
 
Pilot testiranje tehnologije daje rezultate. Stope kažnjavanja onih koji koriste telefon tokom vožnje porasla je sa samo 6.990 u 2022. na 13.332 u 2023. Testiranje je sada produženo do 2025. Takozvane Acusensus kamere razvila je tvrtka AECOM sa sedištem u američkom Teksasu, a Britanci ističu da pomažu policiji "koja ne može biti svuda".
Još jedan trik
 
No, nove kamere nisu jedini trik kojim se koriste britanski policajci. Oni takođe koriste neoznačene kombije s kamerama.
 
"Uprkos značajnoj promeni zakona, čini se da mnogi vozači još greše kada je reč o korišćenju mobilnog telefona za volanom", kaže upravnik saobraćajne politike pri AA Džek Kuzsens, dodajući da previše vozača ne poštuje zakon. 
 
"Izgleda da se previše njih boji da će propustiti svoje notifikacije. Najbolje je držati mobilni van domašaja", dodao je on.
 
Međutim, raste i broj drugih saobraćajnih prekršaja u zemlji. Kazne za vozače koji su prošli kroz crveno svetlo ili se nisu pridržavali znakova bile su 2023. godine na najvišem nivou u 12 godina, ističe AA. S druge strane, kazne za prebrzu vožnju pale su osam odsto, dok su kazne za vožnju pod uticajem alkohola i droga ostale na otprilike istom nivou kao 2022. godine.
  • Komšija

    13.08.2024 04:37
    Utvrđeno je
    da je broj vozača koji koriste mobilne telefone za volanom prošle godine porastao za čak 90 odsto. - Kakva glupa laž. Jasno je da je broj vozača koji to rade isti, samo je tehnologija poboljšala detekciju.
  • Banderaš

    05.08.2024 13:03
    Samo u toku 1 noći se bar 300 vozača može staviti u kategorizaciju tih koji ugrožavaju svoj i život drugih na Mostu Slobode ,Bulevaru Oslobođenja,Futoškoj ulici vozeći motorcikle sa brzinama i po 200-250kmh .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Mnogim Amerikancima dosta političkih vesti

Oko polovine Amerikanaca kaže da izuzetno ili veoma prate političke vesti, a oko 60 odsto da treba da ograniče koliko informacija primaju o politici da bi izbegli osećaj preopterećenosti ili umora.