Objavljena lista "najpametnijih" gradova Evrope

Tehnološka kompanija ProptechOS objavila je novi Indeks pametnih gradova za 2024. godinu kreiran nakon istraživanja i analize nekoliko faktora, a na prvom mestu liste našao se Pariz.
Objavljena lista "najpametnijih" gradova Evrope
Foto: Pixabay
Šta čini grad pametnim - da li je to inovativna zelena tehnologija, efikasan javni prevoz, velike mogućnosti za zapošljavanje, snažan fokus na održivost? Prema najnovijem Indeksu pametnih gradova tehnološke kompanije ProptechOS, sve gore navedeno je uključeno.
 
Platforma je analizirala sve, od pristupačnosti wifi-ja do broja stabala, aerodroma i poslova u sferi tehnologije, te je krunisan novi "najpametniji grad" za 2024. godinu.
Ove godine je to Pariz, a francuska prestonica je dobila ocenu od 91,8 od 100 u povezivanju i infrastrukturi i 89,1 na tržištu rada u tehnologiji, a dok je u zelenoj infrastrukturi dobila samo 51,4, ukupna ocena iznosi 76,4.
 
Pariz je pretekao London - pobednika iz 2023. godine, koji je skliznuo na drugo mesto sa rezultatom 73,1, ali je postigao mnogo bolji rezultat posebno u zelenoj infrastrukturi, sa 63 u toj kategoriji. Treće mesto pripalo je Amsterdamu sa ukupnih 72,8, ali impresivnih 75,4 u zelenoj infrastrukturi, najviše na listi. Berlin je bio četvrti sa 69, a Madrid peti s ukupnom ocenom od 68,5.
Listu top 10 pametnih gradova Evrope čine:
 
1. Pariz
 
2. London
 
3. Amsterdam
 
4. Berlin
 
5. Madrid
 
6. Lisabon
 
7. Stokholm
 
8. Luksemburg
 
9. Dablin
 
10. Kopenhagen

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin