Policija u Nemačkoj predložila: Ko preda zabranjeni nož - dobije pretplatu na Netfliks

Broj napada noževima u Nemačkoj prošle se godine povećao na 8.951 registrovan slučaj. To su više od 24 napada na dan. Sindikat nemačke policije predlaže da se protiv toga bori - Netfliksom.
Policija u Nemačkoj predložila: Ko preda zabranjeni nož - dobije pretplatu na Netfliks
Foto: Pixabay
Krajem jula ove godine jedan 17-godišnjak je, zajedno sa svoja dva brata (22/26 godina), napao i teško ranio trojicu muškaraca u ulici Kenigštrase u centru Štutgarta. To je, nakon velikog povećanja broja napada noževima u čitavoj Nemačkoj, podstaklo Sindikat nemačke policije (GdP) da iznese predlog koji bi, prema mišljenju šefa Sindikata Johena Kopelkea, doprineo smanjenju broja napada noževima.
 
"Zabranjeni i opasni noževi moraju hitno da se odstrane iz privatnih ruku - za više javne bezbednosti", izjavio je Kopelke, prenosi Dojče vele.
On smatra da potencijalne napadače valja podstaći da dobrovoljno predaju svoje noževe vlastima.
 
Zato je predložio da se vlasnicima zabranjenih "leptir-noževa" ponudi godišnja pretplata na Netfliks ukoliko svoj nož predaju vlastima.
Kopelke se pozvao na diskusije koje su u Nemačkoj vođene 2009. godine - tada je u igri bio predlog da se onima koji predaju svoje ilegalno vatreno oružje policiji ponudi nagrada ukoliko svoje oružje predaju policiji. Iz stranke Zelenih tada je stigao predlog da se za svaki komad predatog oružja vlasnik nagradi bonom za kupovinu u vrednosti od 50 evra.
 
Ta akcija trebalo je da bude vremenski ograničena, jer je tada procenjeno da u Nemačkoj ima oko 30 miliona komada ilegalnog vatrenog oružja.
 
O tim predlozima se jedno vreme diskutovalo, da bi se na kraju od njih odustalo. No, šef federalnog Sindikata nemačke policije Kopelke ih nije zaboravio i sada je izneo svoju varijantu - "leptir-nož" u zamenu za Netfliks.
 
Nije poznato koliko ilegalnih "leptir-noževa" ima u Nemačkoj. Reč je o tzv. preklopnom nožu čije je sečivo sakriveno između dve uzdužne polovine metalne drške iz kojih može da se izvuče njihovim rasklapanjem. Takvi noževi se u Nemačkoj mogu kupiti već po ceni manjoj od 10 evra.
 
U nemačkim medijima se Kopelkeov predlog najčešće naziva "neobičnim" ili "bizarnim".
  • Mita mesar

    07.08.2024 15:04
    Bolji predlog
    "Takvi noževi se u Nemačkoj mogu kupiti već po ceni manjoj od 10 evra"
    - Balisong-nož u kineskoj verziji. Po običaju loša kopija ali može da završi posao.
    - Ja bih pre išao na drastično kažnjavanje prodavaca takvih noževa nego na nagradjivanje onih koji ga predaju. Jer mogu da ga kupe ponovo - samo ako imaju od koga !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Mnogim Amerikancima dosta političkih vesti

Oko polovine Amerikanaca kaže da izuzetno ili veoma prate političke vesti, a oko 60 odsto da treba da ograniče koliko informacija primaju o politici da bi izbegli osećaj preopterećenosti ili umora.