Austrijski desničari daju "šnicla subvencije" tradicionalnim restoranima

Tradicionalna austrijska jela poput bečke šnicle i kuvane govedine pokazala su se posebno važnim za "Gasthaus Stich", restoran u selu Pfoesingu.
Austrijski desničari daju "šnicla subvencije" tradicionalnim restoranima
Foto: Pixabay
Pomogli su posrnulom biznisu da preživi obezbedivši mu subvenciju iz kontroverznog programa koji pogoduje samo tradicionalnoj austrijskoj kuhinji.
 
Subvenciju za restorane koji služe regionalnu i "tradicionalnu hranu" dodeljuju austrijske desničarske vlasti, a mediji i opozicija posprdno je nazivaju "bonusom za šnicle".
Pomoć ne mogu da dobiju restorani koji poslužuju manje autentična austrijska jela poput kebaba ili pica. Tradicionalna austrijska "bečka šnicla" zato može. 
 
"Dali su nam 10.000 evra", rekao je Michael Stich, 39-godišnji vlasnik porodične kompanije u Pfoesingu, selu s 300 stanovnika u pokrajini Donjoj Austriji.
 
"Poslednji preživeli restoran u selu je institucija, poput crkve, gradske kuće ili vatrogasne stanice", rekao je za AFP. "Celoj zajednici bi teško palo da ovog mesta nema", dodao je on.
Austrijski konzervativni kancelar Karl Nehamer rekao je da želi da odbrani autrijsku "leitkulturu" (dominantnu kulturu) kako bi proširio biračku bazu, suočen s naletom krajnje desnice uoči izbora u septembru. 
 
Pokrajina Donja Austrija, kojom upravljaju konzervativci zajedno s krajnjom desnicom, ove godine je uvela "šnicla bonus" za vlasnike koji otvore tradicionalan restoran u gradu koji ga nema ili preuzmu postojeći.
 
"Subvencija je bila vrlo važna za nas", rekao je Michael Stich dok toči pivo i poslužuje ga preko velikog drvenog šanka u restoranu koji krase lovački rogovi i raspeće na zidu. 
 
Od početka ovog veka svaki treći restoran u Donjoj Austriji zatvoren je, delimično zbog egzodusa stanovnika iz sela, delimično zbog pandemije koronavirusa i posledičnog zatvaranja koje je uzelo svoj danak.
 
Kritičari kažu da je ova subvencija diskriminatorna, što odbacuje poslanik konzervativne Narodne stranke (OeVP) Kurt Hackl. 
 
"Seoski restorani u Donjoj Austriji izumiru, a mi želimo da ih podržimo", rekao je on. 
 
U Gasthausu Stich, koji takođe nudi regionalna vina i sezonska jela poput lisičarki s knedlama, meštani održavaju sastanke važne za zajednicu, a često se tu i kartaju. 
 
"U malim sredinama gostionice su središte društvenog života. Ljudi tamo zajedno slave, smeju se i plaču", rekao je Oliver Fritz iz Austrijskog instituta za ekonomska istraživanja (WIFO).
 
Ipak, subvencija od 10.000 evra je samo "kap u moru", rekao je on. Postavio je i pitanje zašto bi se isključivali restorani koji nude picu ili ćevape.
"Društvena funkcija važi i u italijanskom restoranu. Ako se potražnja razvija i mlađe generacije radije jedu nešto drugo, onda je bolje prilagoditi se jer je suprotstavljanje trendu veoma teško", zaključuje on.
 
U međuvremenu je Nehamer zadužio svog ministra integracije da definiše šta "leitkultur" znači za zemlju od devet miliona ljudi, koja je kao i ostatak EU iskusila priliv migranata i tražioca azila.
 
U okviru svog "plana za Austriju" pokrenutog početkom ove godine, Nehamer je rekao da svako ko želi da trajno živi u Austriji mora zastupati njihove vrednosti, prihvatiti njihovu kulturu i prilagoditi se njihovom načinu života.
  • Lala

    20.08.2024 08:46
    I u Italiji se u većini restorana služi lokalna hrana - svaki deo Italije ima svoje specijalitete. Kad bi država kod nas dala podsticaj za tako nešto, možda bi svako selo imalo neko svoje lepo mesto. Ne musavi zadimljeni bircuz u kom trešti muzika, već mesto gde domaći mogu da se okupe i druže, a došljaci da pojedu neku lokalnu hranu. Bez političkih i kvazinacionalnih obeležja.
  • Свињорез

    18.08.2024 19:30
    Тако се води држава.
  • Marta

    18.08.2024 15:52
    Ludi svet!
    I treba. Svaka cast za ideju! Zasto bi iko pored fantasticne Austrijske kuhinje je kebap u Austriji ili pizzu. Cemu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin