FOTO Groblje električnih automobila: Vozila deluju novo, a niko ih ne želi

S obzirom da nisu rađene precizne studije o potrebama tržišta, proizvedeno je više rent-a-cara nego što je bilo potrebno.
Dron iznad sela Manvan u Jiakinu u Kini otkrio je nadrealne prizore - stotine i hiljade električnih vozila pažljivo parkiranih pored poljoprivrednog zemljišta i napuštenih od svojih vlasnika.
 
Meštani ih nazivaju grobljem električnih automobila.
 
I možda ne bi bilo iznenađujuće da neka od ovih vozila nisu bila u ispravnom stanju kada su ostavljena u ruralnoj Kini.
Zašto niko ne želi ove automobile?
 
Koncept deljenja u sektoru transporta postao je veoma popularan u poslednjih deset godina. Nakon što je iznajmljivanje e-bicikala i skutera preko mobilne aplikacije postalo veliki hit u svetskim urbanim centrima, u Kini je počeo da cveta sličan poslovni model sa električnim automobilima.
 
Štaviše, Kina je postala globalna supersila u proizvodnji i prodaji električnih vozila, a zahvaljujući velikim državnim subvencijama ovde su se otvorile hiljade kompanija koje su se registrovale za pružanje usluga iznajmljivanja električnih automobila.
 
S obzirom da nisu rađene precizne studije o potrebama tržišta, proizvedeno je više rent-a-cara nego što je bilo potrebno. Kada se na tržištu pojavila novija generacija električnih vozila, stariji modeli su zastareli. Subvencije su smanjene 2019. godine, a mnoge kompanije su otišle u stečaj.
 
Deo električnih vozila je pokvaren, a za popravku je bila potrebna finansijska injekcija veća od vrednosti samog vozila. Bilo je lakše sve ih zajedno prevesti u ruralni deo Kine i zaboraviti na njih. Ili bar tako misle meštani.
 
Niko ne zna šta će se desiti sa električnim vozilima zaostalim u Jiakinu. Jedino je sigurno da su automobili prepušteni na milost i nemilost prirodi i da svakim danom sve više propadaju.
  • Ovo

    18.08.2024 10:15
    je groblje slepe pohlepe. Sa groblja rudnika retkih metala na groblje proizvoda sulude ambicije i pohlepe.
  • Marta

    18.08.2024 09:31
    Gori vatra!
    Kad to bukne jedn0g dana!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Mnogim Amerikancima dosta političkih vesti

Oko polovine Amerikanaca kaže da izuzetno ili veoma prate političke vesti, a oko 60 odsto da treba da ograniče koliko informacija primaju o politici da bi izbegli osećaj preopterećenosti ili umora.