Pre 66 godina počelo emitovanje TV programa u Srbiji: U 20h počeo prvi Dnevnik

Na današnji dan pre 66 godina, 23. avgusta 1958. godine, počelo je emitovanje televizijskog programa u Srbiji.
Pre 66 godina počelo emitovanje TV programa u Srbiji: U 20h počeo prvi Dnevnik
Foto: Pixabay (ilustracija)
Program je emitovan iz studija na Beogradskom sajmu, a otvaranje Televizije Beograd najavila je spikerka Radio Beograda Olivera Živković, podseća RTS.
 
Potom je Olga Nađ najavila emisije koje će biti u programu, kao i prenos otvaranja Međunarodnog sajma tehnike i naučnih dostignuća. Reditelj prvog prenosa bio je Miroslav Dedić.
U 20 časova počeo je prvi TV Dnevnik, koji je vodio Mića Orlović. Informativni program je prvog dana uživo emitovao emisiju Svetolika Mitića.
 
Zabavni program režirala je Mirjana Samardžić, a voditelji su bili Mića Tomić i Predrag Laković.
 
Tog dana je na "zadatku" bilo oko 150 ljudi, jedna reportažna kola sa tri kamere i četiri filmske kamere od kojih nijedna nije bila tonska.
Signal za sliku emitovan je iz studija na Sajmu u Beogradu, jedinom objektu u većem delu Evrope tada namenski građenom za televizijsku stanicu.
 
U to vreme je Televizija Beograd imala tročasovni program. Snimci iz sveta stizali su dan kasnije na filmskim trakama, vozom ili avionom.
 
U prvo vreme program se emitovao uživo, iz studija, ili posredstvom reportažnih kola sa mesta događaja. Televizija Beograd potom nabavlja magnetoskope i tonske filmske kamere, i postepeno se potiskuje isključivo "živa televizija", a preovlađuju emisije snimljene na traci.
Na javnim mestima u Beogradu je tada bilo 80 televizora i samo 36 u stanovima.
  • @ "Bumbar"

    23.08.2024 19:25
    Ljudi koji ne umeju da stave zarez gde mu je mesto nemaju šta da traže u komentarima sem ako ne žele da pokažu svoju misao - zbrčkanu. Samo ovaj čovek zna šta je hteo da napiše.
    Ja imam TV uređaj ali ne gledam program. Nikad. nije pod moranje, to je izbor. Zapitajte se zašto birate da gledate.
  • zztop

    23.08.2024 11:48
    U to vreme pola srbije nije imalo struju ...
  • bata_sky

    23.08.2024 11:34
    Eeee, to je bilo vreme...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Kopernikus: Ovo leto je najtoplije u istoriji

Leto 2024. godine oborilo je globalne toplotne rekorde drugu godinu zaredom, zbog čega će verovatno biti najtoplije od kada se beleže podaci, navodi evropska Kopernikus služba za klimatske promene.