Francuske škole uvode "digitalnu pauzu": Zabranjeni mobilni telefoni tokom nastave

Francuska ministarka obrazovanja u ostavci Nikol Belube najavila je uvođenje tzv. digitalne pauze u osnovnim i srednjim školama i primene zabrane mobilnih telefona tokom nastave.
Francuske škole uvode "digitalnu pauzu": Zabranjeni mobilni telefoni tokom nastave
Foto: Pixabay
Ova tema je više puta pominjana, ali uskoro bi trebalo i da se primeni na sve osnovce i srednjoškolce, prenosi portal BFMTV. 
 
Dana 27. avgusta, tokom svoje konferencije za štampu povodom početka školske godine, ministarka obrazovanja u ostavci Nikole Belube govorila je o eksperimentu zabrane mobilnih telefona u nekoliko stotina srednjih škola već od ove školske godine, kako bi se uspostavila tzv. digitalna pauza, a cilj je da se ova mera proširi u narednim mesecima.
"Eksperiment uvođenja ove digitalne pauze počinje već ove školske godine u skoro 200 srednjih škola, a opšta primena ove mere trebalo bi da se dogodi već u januaru 2025. godine",  izjavila je Belube.
 
Na sajtu francuskog ministarstva obrazovanja trenutno stoji da osnovci i srednjoškolci mogu da nose telefone sa sobom, ali nemaju pravo da ih koriste, ali prema ministrki Belube učenici će nadalje, pri ulasku u školu, morati da ostave svoje pametne telefone u školskim ormarićima.
Ministarka je podsetila da je ovu odluku donela 30. aprila ove godine, na zahtev predsednika Makrona i nakon što je primila izveštaj stručnjaka "o uticaju izloženosti mladih osoba digitalnim ekranima".
 
"Međutim, ovo ne znači da odbacujemo pedagošku upotrebu digitalnih tehnologija", naglasila je francuska ministarka obrazovanja.
  • /

    30.08.2024 13:53
    /
    Najoštrije bih kažnjavao korišćenje mobilnih uređaja tokom nastave, sem na nastavi na kojoj je neophodno njihovo korišćenje. Digitalna pauza je prihvatljivo rešenje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Mnogim Amerikancima dosta političkih vesti

Oko polovine Amerikanaca kaže da izuzetno ili veoma prate političke vesti, a oko 60 odsto da treba da ograniče koliko informacija primaju o politici da bi izbegli osećaj preopterećenosti ili umora.